Danceintellectual

Τίτλος: Ο χορός είναι μια πνευματική αναζήτηση

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να θεωρούν τον χορό ως αμιγή σωματική άσκηση, αγνοώντας τη διανοητική του διάσταση. Ωστόσο, όταν διαχωρίζουμε την κίνηση από τη διάνοια, περιορίζουμε το τι μπορεί να κάνει ουσιαστικά ο χορός.

Της Καρολίνας Παππού

Από αρχαιοτάτων χρόνων, ο ποιητής και συγγραφέας επιγραμμάτων Σιμωνίδης ο Κείος (556-648 π.Χ.), χαρακτήρισε το χορό ως «σιωπηλή ποίηση». Σύμφωνα με τον Ολλανδό συγγραφέα και θεοσοφιστή Koos van der Leeuw (1893-1934): «Στον χορό, τα όρια ανάμεσα στο σώμα και την ψυχή έχουν σβηστεί. Το σώμα κινείται πνευματικά και το πνεύμα σωματικά».

Η συγγραφέας Alice Blumenfeld καθορίζει επτά επιτακτικούς λόγους για τους οποίους ο χορός είναι μια πνευματική επιδίωξη – όπως ο τρόπος με τον οποίο ο χορός μπορεί να περάσει κάτω από την πολιτισμική γνώση, να δημιουργήσει Κιναισθητική Ενσυναίσθηση στο κοινό και να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις τραυματικές εμπειρίες μας. Ποιος, λοιπόν, δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε μια τόσο ισχυρή μορφή τέχνης;

Δυστυχώς, είναι δύσκολο να εξηγήσουμε στους μη χορευτές πώς η σωματική κίνηση είναι ένα μέσο σκέψης και δέσμευσης με περίπλοκες ιδέες. Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό οι χορευτές να μπορούν να μιλάνε ή να γράφουν για το έργο τους, μεταφέροντας τη σωματική γνώση στον προφορικό ή γραπτό λόγο.

Όταν αναγνωρίζουμε ότι το σώμα μας σκέφτεται, μετακινεί, μεταφράζει, αντιδρά – συχνά σε συνδυασμό με τη γλωσσική σκέψη ή πριν από αυτό – μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χορό ως ένα εξαίρετο κι έξοχο εκφραστικό εργαλείο!

  1. Ο χορός μπορεί να μοιραστεί τις ιστορίες μας πέρα ​​από σύνορα και γενιές

Οι πολιτισμικές γνώσεις μεταδίδονται μέσω της μουσικής και του χορού, ιδιαίτερα για τους πολιτισμούς με ισχυρές προφορικές παραδόσεις. Οι χειρονομίες, οι ιστορίες και οι συμβολισμοί, που πέρασαν από γενιά σε γενιά, καθώς και πέρα ​​από τα σύνορα, μας βοηθούν να συνδέσουμε και να κατανοήσουμε τη δική μας ιστορία, καθώς και τις ιστορίες των άλλων.

  1. Η κίνηση δημιουργεί ενσυναίσθηση στο κοινό

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν αλλάζουμε τη στάση μας, μπορούμε να μεταβάλλουμε την κατάσταση του νου. Οι χειρονομίες και οι κινήσεις επηρεάζουν τα συναισθήματά μας. Και αυτό επηρεάζει όχι μόνο τον χορευτή. Ο χορός έχει μια μοναδική δύναμη να επικοινωνεί μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως Κιναισθητική Ενσυναίσθηση. Πρόσφατες ανακαλύψεις στη νευροεπιστήμη αποδεικνύουν ότι μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε και ακόμη και να βιώσουμε (μέσω αυτών που αποκαλούνται «νευρώνες καθρέφτη»), τις κινήσεις που βλέπουμε κάποιος άλλος να κάνει. Ο χορός υπερβαίνει την ανάγκη για τη γλώσσα ως επικοινωνιακό εργαλείο.

Έρευνες, όπως αυτές των Mockli (2008), Goodgame (2007), Kaufmann (2007), Lietz et al. (2011), υποστηρίζουν ότι μπορεί χορός να συμβάλει στην ανάπτυξη της κιναισθησίας και της ενσυναίσθησης του παιδιού και του ενήλικα.

  1. Η γλωσσική νοημοσύνη έχει επίσης τη θέση της στον χορό

Αυτό δεν σημαίνει ότι η γλώσσα δεν αποτελεί μέρος του χορού. Οι χορογράφοι σχεδιάζουν τις προθέσεις και τις κινήσεις των χορευτών με λέξεις, εικόνες και μεταφορές. Ακόμη και στον αυτοσχεδιασμό, ένας χορογράφος υπαγορεύει μια έννοια και οι χορευτές μεταφράζουν την εικόνα σε σωματική μορφή.

Όταν οι χορογράφοι στρώσουν χορό και λόγια, εμπλέκουν το κοινό σε νέους τρόπους έκφρασης, όπως εξηγεί ο Bill T. Jones.

4.Ο χορός μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο μας

Πολλοί χορογράφοι χρησιμοποιούν χορό για να ‘ρίξουν φως’ στα σημερινά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Κάποιοι χρησιμοποιούν το χορό σε συνδυασμό με τον κοινωνικό ακτιβισμό, όπως η Ananya Chatterjea του θεάτρου Ananya, που πρόσφατα δημιούργησε το έργο ‘Shyamaliως φόρο τιμής σε γυναίκες απ΄όλο τον κόσμο, που αντέδρασαν ενάντια στην καταπίεση. Άλλοι διερευνούν τις ‘αποχρώσεις’ της επιστήμης: Η χορογραφίαMyelination του Michelle Dorrance, για παράδειγμα, μεταφράζει τη βιολογική διαδικασία μιας θήκης μυελίνης που σχηματίζεται γύρω από ένα νεύρο σε χορευτικό χορό. Επιπλέον υπάρχουν καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν την πρακτική χορού ως έρευνα, εστιάζοντας στη διαδικασία του χορού για να διερευνήσουν μια ερώτηση ή ένα θέμα.

5.Η σύνδεση MindBody είναι ένα ισχυρό εργαλείο αντιστάθμισης

Στη χοροθεραπεία, η κίνηση λειτουργεί ως ένα κρίσιμο εργαλείο για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των τραυματικών εμπειριών. Βασίζεται στο γεγονός ότι η κίνηση επικοινωνεί, αναγνωρίζοντας την κρίσιμη σύνδεση μυαλού-σώματος.

  1. Μέσω του Χορού, μπορούμε να χτίσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον

Σε κοινοτικό επίπεδο, ο χορός έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στις διαδικασίες συμφιλίωσης σε χώρες που έχουν διαχωριστεί προηγουμένως ή έχουν διαλυθεί από τον πόλεμο, όπως η Ρουάντα, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική και η Κολομβία. Αναφερόμαστε σε άλλους όχι μόνο με τη γλώσσα αλλά με χειρονομίες και φυσική επαφή.

Μέσα από το χορό, μπορούμε να οραματιστούμε νέους μελλοντικούς ορίζοντες ή τρόπους αλληλεπίδρασης με την παγκόσμια πραγματικότητα, μπορούμε να γίνουμε οποιοσδήποτε (ή οτιδήποτε άλλο), που μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια διαφυγή, αλλά ένας τρόπος να πιέσουμε πέρα ​​από το status quo. Ο χορός μας προσφέρει την πολυτέλεια να δομήσουμε καινούργιους  τρόπους χαρτογράφησης της ζωής μας.

  1. Οι χορευτές συνδέουν πολλές πλευρές του εαυτού μας

Ο χορός διασυνδέεται με το εγκεφαλικό, σωματικό και συναισθηματικό επίπεδο.  Η επιστήμη προσπαθεί να ξεδιπλώσει τις σχέσεις μεταξύ αυτών. Ο χορός χρησιμοποιεί αυτές τις έμφυτες συνδέσεις για να εμβαθύνει στην ύπαρξή μας και να δημιουργήσει νέους τρόπους σκέψης ανά τον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο, ο χορός είναι ένα σημαντικό εργαλείο στις πνευματικές επιδιώξεις της ανθρωπότητας.