DanceResearch

Χορός – Το πιο απαιτητικό σωματικά επάγγελμα στην Αμερική

Της Καρολίνας Παππού

Σκεπτόμενος κάποιος σχετικά με το ποια είναι η πιο απαιτητική σωματικά θέση εργασίας, πιθανώς να πηγαίνει το μυαλό του σε επαγγελματίες αθλητές ή κατασκευαστές τεχνικών έργων.

Είναι γεγονός ότι τα συγκεκριμένα επαγγέλματα απαιτούν μια εκπληκτικά εντυπωσιακή ικανότητα φυσικής κατάστασης και δύναμης. Όμως, τελικά, κι επίσημα πλέον, το επάγγελμα του χορευτή ανακηρύχτηκε το πιο απαιτητικό σωματικά επάγγελμα στην Αμερική, φιγουράροντας στην 1η Θέση της έρευνας που παρουσίασαν δύο διακεκριμένοι δημοσιογράφοι.

Οι συντάκτες του άρθρου σχετικά με τις πιο απαιτητικές σωματικά θέσεις εργασίας στην Αμερική, Erin Brodwin και Andy Kiersz, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χορός κατέχει την πρώτη θέση στην κατάταξη, ενώ το επάγγελμα του χορογράφου φιγουράρει στη 14η θέση. Οι μετρήσεις της έρευνας έγιναν σε συνάρτηση με τη λήψη δεδομένων από το Δίκτυο Επαγγελματικής Πληροφόρησης – μια βάση δεδομένων του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ (Occupational Information Network — a U.S. Department of Labor database), με πλήρεις πληροφορίες για όλες τις θέσεις εργασίας. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο καθορίστηκαν τύποι σωματικής δραστηριότητας όπως: η ενεργητική δύναμη, η δυναμική αντοχή, ο βαθμός εκρηκτικής δύναμης, ο χρόνος που καταναλώνεται στο τρέξιμο ή το περπάτημα, η ζωτικότητα, η αντοχή και η δύναμη του κορμού.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, οι κορυφαίες δραστηριότητες των χορευτών είναι ο χρόνος που καταναλώνουν στο τρέξιμο και το περπάτημα, η δυναμική αντοχή και η δύναμη του κορμού.

Παρουσιάζοντας τις κορυφαίες πέντε από τις 27 συνολικά πιο απαιτητικές σωματικά θέσεις εργασίας στην Αμερική, το επίπονο έργο των χορευτών – καταλαμβάνει την 1η θέση στην προαναφερθείσα έρευνα. Ακολουθούν οι εκπαιδευτές γυμναστικής και οι εκπαιδευτές αεροβικής γυμναστικής στο Νο 2, οι εργάτες κατασκευών σιδήρου και χάλυβα στο Νο 3 και 4 και οι δασικοί πυροσβέστες στο Νο 5.

Τι λένε οι χορεύτριες;

H Eve Allen, λέκτορας μπαλέτου στο Τμήμα Θεάτρου και Χορού του Πανεπιστημίου της Νεβάδα Reno (University of Nevada Reno’s Department of Theatre and Dance) σχολιάζει, σχετικά, λίγο παρακάτω.  Εκτός από την δουλειά της στο πανεπιστήμιο, η Allen χορεύει με το A.V.A. Ballet Theatre σε δεκάδες διαφορετικές παραγωγές τους, στο Κέντρο Pioneer. «Το μπαλέτο είναι ένας συνδυασμός μυαλού, σώματος και πνεύματος», εξηγεί και συμπληρώνει: «Οι χορευτές μπαλέτου ακολουθούν μια μοναδική μορφή γυμναστικής που περιλαμβάνει τεχνικά επιτεύγματα, δημιουργική έκφραση και ερμηνεία συναισθημάτων. Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με την αδρεναλίνη που παράγεται όταν ένας χορευτής ερμηνεύει μπροστά σ’ ένα ζωντανό ακροατήριο, συνθέτουν μια εξαιρετική σωματική άσκηση, διατηρώντας παράλληλα έναν αέρα χάριτος και ευκολίας».

Η Allen επεσήμανε ότι για να δραστηριοποιούνται σε επαγγελματικό επίπεδο, οι χορευτές πρέπει να κάνουν καθημερινά πρόβες και να είναι εστιασμένοι και απόλυτα αφοσιωμένοι στον υγιεινό τρόπο ζωής και στην άσκηση. «Ο χορός είναι σκληρός», τονίζει. Θεωρεί ότι πολλοί άνθρωποι πιθανότατα εκπλήσσονται λόγω του ότι ο χορός είναι η πρώτη σωματικά πιο απαιτητική δουλειά στην Αμερική. Και το εκπληκτικό είναι ότι «Οι χορευτές απλά κάνουν την ερμηνεία τους να φαίνεται πολύ εύκολη επάνω στη σκηνή».

Χορογράφοι

Στην 14η θέση της κατάταξης των πιο απαιτητικών σωματικά δραστηριοτήτων βρίσκονται οι χορογράφοι. Ακολουθούν τους ξυλουργούς κατασκευαστικών έργων που βρίσκονται στο Νο 13. Το Top 3 κινητικών δραστηριοτήτων για τους χορογράφους, σύμφωνα με τους Brodwin και Kiersz, είναι η αντοχή, η δύναμη του κορμού και ο χρόνος που τρέχουν ή περπατούν.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου A.V.A. Ballet Theatre Alexander Van Alstyne χορογραφεί όλα τα μπαλέτα του. Ο ίδιος σχολιάζει σχετικά: «Όταν χορογραφώ ένα έργο μπαλέτου πρέπει να δείξω στους χορευτές κάθε κίνηση που πρέπει να κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι και εγώ ο ίδιος κάνω αυτές τις αυστηρές χορευτικές κινήσεις. Ακόμη και αφού οι χορευτές έχουν κατακτήσει την χορογραφία, κάνω διορθώσεις που απαιτούν από εμένα να δείξω τις κινήσεις ξανά και ξανά».

Ο Van Alstyne αναφέρει πολλά χορευτικά έργα που είναι ιδιαίτερα δύσκολα, τόσο για τον χορογράφο όσο και για τους χορευτές. Αυτά περιλαμβάνουν τα παρακάτω: «Το Βαλς των Λουλουδιών», «Ο Καρυοθραύστης»,  «Η Ωραία Κοιμωμένη», “Η Λίμνη των Κύκνων”.  Σχετικά με το τελευταίο έργο σχολιάζει: «Οι τεχνικά ελεγχόμενες κινήσεις των κύκνων είναι υπερβολικά απαιτητικές για τους χορευτές».

Μια ακόμη έρευνα του InsuranceProviders.com

Η συγκεκριμένη έρευνα δημοσιεύτηκε στο Dance Spirit στις 24 Ιανουαρίου του 2020.


Οι ερευνητές του InsuranceProviders.com ανέλυσαν δεδομένα από το δίκτυο επαγγελματικών πληροφοριών (O * NET), έναν εθνικό οργανισμό που αναπτύχθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ / Διοίκηση Απασχόλησης και Κατάρτισης, για να καθορίσει τις 20 πιο απαιτητικές θέσεις εργασίας στη χώρα. Στο πλαίσιο της έρευνας αναλύουν το επίπεδο αντοχής, ευελιξίας και συντονισμού που απαιτούνται για μια σειρά εργασιών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι σταδιοδρομίες με σκληρή εργασία – όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα σιδήρου και χάλυβα, οι πυροσβέστες και οι εργάτες κατασκευαστικών έργων – αντιστοιχούσαν σε 15 από τα 20 επαγγέλματα του καταλόγου. Αλλά, τα δεδομένα κατέδειξαν και σε αυτή την έρευνα ότι οι χορευτές απασχολούνται στην πιο απαιτητική δουλειά απ’ όλους, με ένα μέσο σκορ 97 στα 100, για το συνολικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας.

Όσον αφορά στη βαθμολογία για κάθε μια από τις βασικές πτυχές της εργασίας τους, οι χορευτές βαθμολογήθηκαν με 100 στα 100 στις κατηγορίες αντοχής, ευελιξίας και συντονισμού και με 87,8 στα 100 για τη δύναμή τους.