Sensitive

Η ευαισθησία είναι εσωτερική υπερδύναμη

Σε μια ομιλία της στον ΟΗΕ για την ισότητα, η Emma Watson είπε: «Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες θα πρέπει να νιώθουν ελεύθεροι να είναι ευαίσθητοι. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες θα πρέπει να νιώθουν ελεύθεροι να είναι δυνατοί», εξισώνοντας την ευαισθησία με τη δύναμη!

Της Καρολίνας Παππού

«Σταματήστε να είστε τόσο ευαίσθητοι!», «Πρέπει να γίνετε πιο σκληροί», «Η πολύ ευαισθησία κάνει κακό»…

Έρευνες υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο!

Ένα ευαίσθητο άτομο εκπέμπει σε υψηλό συναισθηματικό τόνο. Ο συναισθηματικός τόνος είναι ένα από τα θεμέλια της ενσυνειδητότητας.

Επιπλέον, υπάρχουν ουσιαστικά πλεονεκτήματα του να είσαι ευαίσθητος:

  • Υψηλή παρατηρητικότητα και ενσυναίσθηση

«Οι ευαίσθητοι άνθρωποι γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει γύρω τους ανά πάσα στιγμή», τονίζει η κλινική ψυχολόγος  Dr. Elaine Aron. Ήταν η γυναίκα που μίλησε πρώτη φορά για τα Εξαιρετικά Ευαίσθητα Άτομα ή Άτομα Αυξημένης Ευαισθησίας (Highly Sensitive Person – HSP) και θεωρείται αυθεντία στον συγκεκριμένο τομέα.

Η ίδια, εκτός από τη μελέτη  της για το εγγενές χαρακτηριστικό γνώρισμα ιδιοσυγκρασίας Υψηλής Ευαισθησίας (1991), μαζί με τον σύζυγό της Dr. Arthur Aron, είναι δύο από τους κορυφαίους επιστήμονες που μελετούν την ψυχολογία της αγάπης και των διαπροσωπικών σχέσεων. Είναι επίσης πρωτοπόροι στη μελέτη της ευαισθησίας και της αγάπης, χρησιμοποιώντας τη Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού.

Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, ότι οι εργοδότες αναφέρουν, στο πλαίσιο σχετικών ερευνών, ότι είναι πιο ικανοποιημένοι από τους ευαίσθητους εργαζόμενους, επειδή έχουν επίγνωση κάθε λεπτομέρειας.

Οι εξαιρετικά ευαίσθητοι αθλητές αναφέρουν ακόμη ότι η ευαισθησία είναι ένα συν στον αθλητικό τομέα, όπου δεν χρειάζεται καν να παρατηρούν τα πάντα και τους πάντες γύρω τους. Λειτουργούν διαισθητικά σαν να αισθάνονται πού βρίσκονται οι άλλοι παίκτες, προβλέποντας τις επόμενες κινήσεις τους.

Ουσιαστικά οι ευαίσθητοι άνθρωποι είναι χαρισματικοί γιατί γεννιούνται με τα δώρα της ενσυναίσθησης και της υψηλής παρατηρητικότητας, τα οποία αποτελούν τεράστια πλεονεκτήματα για την προσωπική τους ζωή και την εξέλιξη στην καριέρα τους.

Οι εξαιρετικά ευαίσθητοι άνθρωποι, τονίζει η Dr. Aron, επεξεργάζονται περισσότερες πληροφορίες και σε βαθύτερο επίπεδο. Έχουν την ικανότητα να συνδέουν πράγματα, καταστάσεις και πληροφορίες που στους περισσότερους φαίνονται ασύνδετες, είτε το συνειδητοποιούν είτε όχι. «Όταν παίρνουμε αποφάσεις χωρίς καλά καλά να γνωρίζουμε πώς καταλήξαμε σε καθεμία, αυτό το ονομάζουμε διαίσθηση και τα συγκεκριμένα άτομα έχουν έντονη (όχι όμως αλάνθαστη) διαίσθηση. Από την άλλη, όταν παίρνουν αποφάσεις συνειδητά, καθυστερούν σε σχέση με τους υπόλοιπους, αλλά αυτό οφείλεται στο ότι μετρούν και αξιολογούν κάθε επιλογή και παράμετρο με προσοχή». Τα ευαίσθητα άτομα πιάνουν τις κρυμμένες πτυχές σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύπτει και σε μια συζήτηση μπορούν να διαβάζουν ανάμεσα στις λέξεις.

 

  • Είναι βαθιά χαρούμενοι άνθρωποι

Συχνά ακούν να τους λένε: «Eίσαι πολύ ευαίσθητος και πολύ συναισθηματικός». Οι συγκεκριμένοι χαρακτηρισμοί  μπορεί να τους κάνουν να νιώθουν σαν ‘εξωγήινοι’. Σε ακραίες περιπτώσεις τα ευαίσθητα παιδιά μπορεί να χαρακτηριστούν μέχρι και «μελαγχολικά».

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι οι ευαίσθητοι άνθρωποι αισθάνονται τα πάντα εις βάθος – και ιδιαίτερα τα ευχάριστα συναισθήματα όπως την ευτυχία και τη χαρά.

Επιπροσθέτως, η υψηλή τους παρατηρητικότητα, μέχρι και μικροσκοπικών λεπτομερειών τους βοηθάει να βρίσκουν νόημα σε μικρές, απλές χαρές της ζωής.

Ξέρουν να εκτιμούν ασήμαντα, αλλά ευχάριστα πράγματα όπως ένα παγωτό, ένα χάδι σε κάποιον σκύλο ή το ουράνιο τόξο. Αυτή η ικανότητά τους να βρίσκουν λόγους για να είναι χαρούμενοι, χάρη σε μικρά πράγματα και να αισθάνονται ευγνώμονες για ό, τι έχουν, είναι άμεσα συνδεδεμένη με το να γίνουν ένα ευτυχισμένο και ολοκληρωμένο άτομο, καθώς και να έχουν μια ωραία και ισορροπημένη ζωή, χωρίς να ξοδεύουν πολλά χρήματα.

  • Είναι υπέροχοι ηγέτες

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ψυχολόγο Ντάνιελ Γκόλμαν, οι εξαιρετικοί ηγέτες συχνά έχουν ένα πράγμα από κοινού. Εκτός από τις παραδοσιακές απαιτήσεις για την επιτυχία, διαθέτουν μοναδικό ταλέντο, ισχυρή ηθική εργασίας και φιλοδοξία, στοιχεία που σηματοδοτούν υψηλό βαθμό συναισθηματικής νοημοσύνης.

Όχι μόνο οι εργοδότες αναφέρουν μεγαλύτερη ικανοποίηση με τους ευαίσθητους υπαλλήλους τους, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι τα ευαίσθητα άτομα γίνονται υπέροχοι ηγέτες.

«Οι εξαιρετικά ευαίσθητοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται με επιτυχία τα καθήκοντά τους,  βοηθούν τα μέλη της ομάδας τους και έχουν την έμφυτη ικανότητα να πουν το σωστό στην κατάλληλη στιγμή», εξηγεί ο John Hughes, ο οποίος εκπαιδεύει εταιρικούς πελάτες για τον καλύτερο τρόπο υποστήριξης των ιδιαίτερα ευαίσθητων υπαλλήλων τους.

Σύμφωνα με έρευνες είναι καλοί σε καθήκοντα που απαιτούν επαγρύπνηση, ακρίβεια, ταχύτητα και ανίχνευση μικρών διαφορών. Επιπλέον, είναι άπταιστοι στον να παρατηρούν λάθη, καθώς και να αποφεύγουν  πιθανά λάθη. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά τους να παρατηρούν και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Στην πραγματικότητα, ο καθένας που εμπνέει με τις ενέργειές του τους ανθρώπους γύρω του, ώστε να ζήσουν μια καλύτερη ζωή είναι ηγέτης. Αυτή τη στιγμή, ίσως να είστε κι εσείς έμπνευση για τους φίλους σας ή τα παιδιά σας.

  • Έχουν ισχυρή αυτογνωσία

Συχνά βρίσκονται υπερβολικά συντονισμένοι, όχι μόνο με το ευρύ φάσμα των συναισθημάτων τους, αλλά και με τις αντιδράσεις που ακολουθούν.

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι διαθέτουν αυξημένη διορατικότητα. Καταλαβαίνουν τα μηνύματα που εκπέμπουν οι άλλοι, εγκαίρως, πριν φτάσουν στον πολύ κόσμο, αλλά έχουν και μια εσωτερική βεβαιότητα για το πώς αισθάνονται και τι χρειάζονται.

Συχνά, είναι ιδεαλιστές που επιδιώκουν την αρμονία και την ειρήνη και δεν βλέπουν γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν απλώς να επικοινωνούν και να είναι καλοπροαίρετοι ο ένας με τον άλλον. Είναι ανοιχτόμυαλοι, ανακαλύπτουν γρήγορα τι τους αποστραγγίζει περισσότερο και τι τους φωτίζει από μέσα προς τα έξω.  Μαθαίνουν τη σημασία της αυτοεξυπηρέτησης και πώς να φροντίζουν και να είναι ευγενικοί με τους εαυτούς τους.

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους είναι ότι μπορούν να μάθουν κάτι καινούργιο, χωρίς να έχουν επίγνωση ότι το έχουν μάθει.

Επειδή είναι διαισθητικά άτομα, μπορούν να συλλέξουν και να δουλέψουν μέσω πληροφοριών με υποσυνείδητο ή ασυνείδητο τρόπο. Μπορούν ξαφνικά απλά να «ξέρουν» την απάντηση σε ένα πρόβλημα, χωρίς να γνωρίζουν πώς το γνωρίζουν. Η διαίσθησή τους μπορεί να λειτουργεί σαν μια «έκτη αίσθηση».

«Μήπως παραείστε ευαίσθητοι; Πώς να Αξιοποιήσετε το Χάρισμα της Ευαισθησίας Σας»

Το ομότιτλο βιβλίο της Dr. Elaine Aron, το οποίο έχει εκδοθεί και στα ελληνικά κι έχει γίνει παγκόσμιο best seller, αποκαλύπτει ότι περίπου 15-20% του πληθυσμού είναι άτομα με συναισθηματική υπερευαισθησία. Σύμφωνα με τις μελέτες της, πρόκειται για ένα απλό χαρακτηριστικό -σε καμία περίπτωση δεν το θεωρεί η ίδια ή οι συνάδελφοί της σύνδρομο ή μειονέκτημα- που μάλιστα αν μάθουμε να το διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά, μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο πλεονέκτημα.

«Σταμάτα να ανησυχείς!»

Έχετε ζωηρή φαντασία και είστε αθεράπευτα ονειροπόλοι; Ο χρόνος που έχετε ανάγκη για να μένετε με τον εαυτό σας είναι για σας τόσο απαραίτητος όσο η τροφή και το νερό; Οι άλλοι σας χαρακτηρίζουν ως «πολύ δειλό» ή «πολύ ευαίσθητο»; Αποδίδετε λιγότερο όταν σας παρατηρούν, ακόμη και αν είστε συνήθως ευσυνείδητοι, δημιουργικοί και ικανοί; Αν η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι καταφατική, τότε ενδεχομένως να είστε Άτομο Αυξημένης Ευαισθησίας. Μην ανησυχείτε και, κυρίως, μην αποθαρρύνεστε. Ένα στα πέντε άτομα γεννιέται με Αυξημένη Ευαισθησία. Και μην ξεχνάτε ότι πολλοί μεγάλοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι ήταν Άτομα Αυξημένης Ευαισθησίας.

 Η ψυχολόγος και life coach Karin Monster-Peters,  τονίζει σχετικά: «Επομένως, η υψηλή ευαισθησία δεν είναι μια ψυχολογική διαταραχή ή ένα ψυχολογικό ζήτημα ως τέτοιο που χρειάζεται «επιδιόρθωση», αλλά μέρος της ζωής ενός ατόμου μέσα σ’ ένα βιολογικό νευρολογικό περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από ευαισθησία στα εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών και συναισθηματικών».

Ο Υψηλής Ευαισθησίας εγκέφαλος είναι διαφορετικά διαμορφωμένος. Η έρευνα δείχνει σταθερά ότι μεταξύ 15% και 20% του πληθυσμού γεννιέται με αυτό το πιο «ευαίσθητο» νευρικό σύστημα. Το ποσοστό αυτό περιλαμβάνει άντρες και γυναίκες.

 

TIP: Στην ιστοσελίδα της Dr. Elaine Aron μπορείς να βρεις online τεστ για να διαπιστώσεις αν ανήκεις στα άτομα με αυξημένη ευαισθησία ή αν μεγαλώνεις ένα εξαιρετικά ευαίσθητο παιδί.