Mindset Reframes: Συντριβή στόχων

«Είναι πραγματικά οι μικρές νίκες που μετατρέπονται σε μεγάλες επιτυχίες. Αυτό είναι το μυστικό για να συντρίψετε τους στόχους σας», τονίζει ο life and business coach Stefan James. Είστε έτοιμοι, εν΄όψη του νέου έτους να κάνετε έναν επαναπροσδιορισμό της νοοτροπίας σας κι επομένως και της  ζωή σας;

Της Καρολίνας Παππού

Πείτε αντίο σε αρνητικά πρότυπα σκέψης.

Goal – Στόχος: Η αφυπνιστική αυτή λέξη ωθεί, συχνά, πολλούς ανθρώπους στην αυτοματοποιημένη σκέψη ότι τα πράγματα θα συμβούν αμέσως. Πρόκειται, όμως, για μια προσδοκία. Κι όταν οι προσδοκίες τους δεν πληρούνται, η αρνητική αυτό-ομιλία (self –talk) αναλαμβάνει δράση οδηγώντας τους μέχρι και στην ακραία αντίδραση να παραιτηθούν εντελώς. Ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης είναι τόσο ριζωμένος στο μυαλό μας, που ξεχνάμε να εστιάσουμε και να απολαύσουμε τη διαδικασία της επιτυχίας.

Σύμφωνα με τον Stefan James αυτό δεν είναι εντελώς λάθος μας. «Ζούμε σ’ έναν κόσμο, όπου η άμεση ικανοποίηση είναι ο κανόνας. Έχουμε αιχμαλωτιστεί στις απολαύσεις της στιγμής, με αποτέλεσμα να χάνουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας. Το αποτέλεσμα είναι ένας ατέρμονος κύκλος από αυτό-σαμποτάζ που μας κάνει να νιώθουμε δυσαρεστημένοι και ανικανοποίητοι», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Όλοι έχουμε στόχους που θέλουμε να επιτύχουμε, αλλά ο απλός καθορισμός τους δεν αρκεί. Εάν θέλετε πραγματικά να κάνετε μια αλλαγή στη ζωή σας, πρέπει να δεσμευθείτε στη διαδικασία επί καθημερινής βάσεως και να λάβετε μαζική δράση. Ουσιαστικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει  να κάνετε είναι μια στροφή στην προσέγγισή και τη φιλοσοφία σας για τη ζωή.

«Είναι πραγματικά οι μικρές νίκες που μετατρέπονται σε μεγάλες επιτυχίες. Αυτό είναι το μυστικό για να συντρίψετε τους στόχους σας», τονίζει ο James. Είστε έτοιμοι

να υιοθετήσετε τις παρακάτω διαφωτιστικές  συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να εμπιστευτείτε τη διαδικασία και να σταματήσετε να ανησυχείτε για το τελικό αποτέλεσμα;

Positive Thinking

Η νοοτροπία που πρωταγωνιστεί στην εποχή μας είναι η δύναμη της θετικής σκέψης. Το Positive Thinking πυροδοτεί τη δυναμική επίλυση ζητημάτων του σύγχρονου ανθρώπου.

Ωστόσο, η διαχείριση τους «είναι επίπονη – ειδικά επειδή οι εγκέφαλοί μας είναι ‘καλωδιωμένοι’ για να βλέπουν το αρνητικό», εξηγεί η Alison Ledgerwood, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Davis.

Εντούτοις, είναι εξ’ ολοκλήρου υπό τον έλεγχό του καθενός μας να αναδιαμορφώσει τις αγχωτικές στιγμές σε θετικές. Πρόκειται για μια διαδικασία δεξιότητας που είναι σοφό να ασκήσετε σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Μελέτες δείχνουν ότι η θετική σκέψη μειώνει το άγχος, ενισχύει τη δημιουργική διάθεση και εξισορροπεί την καρδιακή υγεία.

Έχετε επιτύχει τους στόχους σας; Εάν όχι, μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να εμπιστευτείτε τη διαδικασία περισσότερο.

Όλοι έχουμε θέσει στόχους και δεν τους επιτύχαμε. Ξεκινάμε ενθουσιασμένοι, αρχίζουμε να κάνουμε στρατηγικές κινήσεις και… συχνά καταλήγουμε να τα παρατάμε. Γιατί; Επειδή θέτουμε λάθος τύπους στόχων.

Η διαδικασία του καθορισμού στόχων μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει ένα αίσθημα άγχους. Οι άνθρωποι σκέφτονται: «Μόλις επιτύχω  τον στόχο μου, θα είμαι επιτυχημένος». Αυτό, ουσιαστικά, προκαλεί επιβάρυνση, με αδιαχείριστη ποσότητα στρες στον εαυτό τους. Έτσι, όταν βιώνουν μια οπισθοδρόμηση, καταλήγουν να καταπνίγουν το κίνητρό τους. Η έμφαση δίνεται στο αποτέλεσμα και όχι στη διαδικασία.

Οι στόχοι που επικεντρώνονται στα αποτελέσματα, ουσιαστικά επικεντρώνονται αποκλειστικά στο επίτευγμα. Έτσι, δεν υπάρχει χρόνος για να εμπιστευτείτε ή να απολαύσετε τη διαδικασία, επειδή η έμφαση δίνεται στη νίκη. Οι άνθρωποι αναζητούν συντομεύσεις που θα τους επιτρέψουν να επιτύχουν τα αποτελέσματά τους ταχύτερα.

Πιστεύω ότι η υιοθέτηση της συγκεκριμένης νοοτροπίας είναι λάθος.

Αν εστιάζετε αποκλειστικά στο τελικό αποτέλεσμα, τότε θέτετε τον εαυτό σας στην αποτυχία.

Ποια είναι η προσέγγιση;

Η υιοθέτηση μιας νοοτροπίας συστημάτων. Με στόχους και με πρωταρχικό γνώμονα τη διαδικασία , η εστίαση δεν ίνεται στον προορισμό, αλλά στη διαδρομή. Με αυτή τη νοοτροπία, η αποτυχία δεν αποτελεί μέρος του λεξιλογίου του ατόμου, επειδή οι αποτυχίες θεωρούνται απλά ευκαιρίες ανάπτυξης και μάθησης.

Πολλές φορές δεν έχουμε έλεγχο 100% για το αν θα πετύχουμε ή όχι κάποιο αποτέλεσμα. Το μόνο που έχει οποιοσδήποτε από εμάς να ελέγξει είναι η διαδικασία. Όταν η αυτοεκτίμησή μας συνδέεται μ’ ένα αποτέλεσμα, η αποτυχία να επιτευχθεί κάτι μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα πόνου και ταλαιπωρίας. Ωστόσο, εάν η αυτοεκτίμηση μας καθορίζεται από την προσπάθεια που επενδύουμε σε κάτι, η διαδικασία γίνεται πολύ πιο ικανοποιητική.

Η μαγεία βρίσκεται στη διαδικασία. Όταν εσύ είσαι πολύ επικεντρωμένος στο αποτέλεσμα, χάνεις τις μαγικές στιγμές. Οι στόχοι θα ‘μιλήσουν’ για τον εαυτό τους.

Η ζωή, από μόνη της, είναι μια διαδικασία γέννησης και δημιουργίας

Το ταξίδι για την επίτευξη ενός στόχου καθορίζεται από το πρόσωπο που πραγματοποιείται κατά μήκος της πορείας – την εκμάθηση και ξεκαθάρισμα που γίνεται, καθώς και τις δεξιότητες που αποκτάει. Σκεφτείτε ένα στόχο που έχετε επιτύχει στο παρελθόν. Θα τον πραγματοποιούσατε αν δεν περνούσατε από τη διαδικασία που απαιτήθηκε ώστε να φτάσετε στον τελικό προορισμό σας;

Στο βιβλίο του Supercoach: 10 secrets to Transform Anyones Life ο Michael Neill λέει ότι «Η εμμονή για τους στόχους είναι σαν να παίζεις ένα παιχνίδι με τον εαυτό σου, χρησιμοποιώντας την ευτυχία σου και την αυτοπεποίθησή σου ως κόκαλο».

Πρέπει να είστε πρόθυμοι να πάτε πιο πάνω και πιο πέρα. Εάν η επιτυχία ήταν εύκολη, όλοι θα την βιώναμε, αλλά δεν το κάνουμε. Το ταξίδι με προορισμό την επίτευξη των στόχων δεν είναι ποτέ μια ευθεία γραμμή. Πολλές φορές διακόπτεται από αυτό που ονομάζουμε… ζωή.

Ωστόσο, εναπόκειται σ’ εμάς να παραμείνουμε στην πορεία. Οι φωτισμένοι δάσκαλοι (leaders) είναι εξειδικευμένοι στο να ρέουν με τη ζωή, αντί να της αντιστέκονται. Όταν πέφτουν, επανέρχονται ξανά, γνωρίζοντας ότι η αποτυχία είναι το βήμα προς την επιτυχία. Τα μικρότερα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι σημάδια προόδου.

Ας εξερευνήσουμε τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εμπιστευτείτε τη διαδικασία και να αφήσετε τη ζωή να ξεδιπλωθεί.

Mindset Reframes

Είστε έτοιμοι να μάθετε τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εμπιστευτείτε τη διαδικασία και να σταματήσετε να ανησυχείτε για το τελικό αποτέλεσμα;

Αναρωτιέστε από πού να αρχίσετε;

Παρακάτω αναφέρονται τα κοινότυπα πρότυπα αρνητικής σκέψης και πώς μπορείτε να τα διαχειριστείτε ώστε να γίνετε πιο αισιόδοξοι.

«Εχω κολλήσει»

Συχνά αισθανόμαστε ότι όλες οι επιλογές μας έχουν εξαντληθεί και ότι δεν υπάρχουν λύσεις για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει ποτέ στην πραγματικότητα. Ουσιαστικά, η αβεβαιότητα μπορεί να είναι μια απάντηση στα ‘οδοφράγματα’ μας.

«Το να κολλήσετε μπορεί να αποτελέσει ένα μαξιλάρι εκκίνησης για δημιουργικότητα», εξηγούν οι καθηγητές Stanford Bill Burnett και Dave Evans στο βιβλίο Designing Your Life: How to Build a WellLived, Joyful Life.

Την επόμενη φορά που αισθάνεστε κολλημένοι, είναι αποτελεσματικό να επικαλεστείτε τη δύναμη της αυθυποβολής.

Απλώς πείτε στον εαυτό σας: «Δεν είμαι ποτέ κολλημένος, επειδή μπορώ πάντα να δημιουργώ μια πληθώρα ιδεών».

Εφόσον μπήκατε στο παιχνίδι του Mindset Reframe, στη συνέχεια, μόλις το μυαλό σας είναι ανοιχτό, να προχωρήσει σε νέα μονοπάτια

τότε, όπως προτείνουν οι Burnett και Evans,

δοκιμάστε να οραματιστείτε μια λίστα καινούργιων ιδεών, ακόμα κι αν αυτές φαντάζουν ακραίες για τα μέχρι σήμερα δεδομένα σας.

Οι «τρελές» σκέψεις μπορεί να οδηγήσουν σε κάποιες από τις καλύτερες ιδέες.

«Φοβάμαι την επόμενη εβδομάδα»

Το περιοριστικό αυτό παράδειγμα συχνά σέρνει τα βράδια της Κυριακής, συνοδευόμενα από απαισιόδοξες, άχρηστες σκέψεις – αν και δεν κάνει διακρίσεις και σε άλλες ημέρες της εβδομάδας.

Όταν νιώθετε ανήσυχη/ος για τις ημέρες που έπονται, είναι συνήθως επειδή υπάρχει στο προσκήνιο κάποια εργασία ή μια συζήτηση για την οποία ανησυχείτε.

Σίγουρα έχετε πιάσει τον εαυτό σας κάτω από αυτό το σχεδόν τρομοκρατικό καθεστώς. Πριν να μπείτε στον κυκεώνα των αρνητικών σκέψεων, προσπαθήστε να εντοπίσετε ποια είναι η πηγή του στρες. Για παράδειγμα, ίσως να δεσμευτήκατε σε επαγγελματικά σχέδια που δεν επιθυμείτε. Μόλις, λοιπόν,  λάβετε υπόψη το στρεσογόνο παράγοντα, επαναδιατυπώστε το, γράφοντας μερικά πιθανά θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αν μια παρουσίαση είναι κάτι που σας κάνει να γίνεστε νευρικοί, ο κατάλογός σας θα μπορούσε να γράφει μια σειρά προσωπικών επιβραβεύσεων: «Συγχαρητήρια για τη σκληρή δουλειά μου», «Οι άνθρωποι μου λένε ότι όταν συνεργάζονται μαζί μου νιώθουν χαρούμενοι». Η αισιοδοξία θα φωτίσει την επόμενη εβδομάδα, την επόμενη ημέρα και αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την αδικαιολόγητη ανησυχία και το άγχος.

«Ποτέ δεν θα το πετύχω αυτό».

Όταν είστε παγιδευμένοι στο φόρτο εργασίας ενός έργου, μπορεί μερικές φορές να αισθάνεστε ότι είναι δύσκολο να δείτε το φως στην άλλη άκρη του τούνελ. Εάν διαπιστώσετε ότι αμφιβάλλετε για την ικανότητά σας να ολοκληρώσετε μια χρονοβόρα εργασία, σκεφτείτε μια πρόσφατη στιγμή που ξεπεράσατε ένα παρόμοιο εμπόδιο. Θυμηθείτε: το κάνατε μία φορά κι επομένως μπορείτε να το κάνετε ξανά.

Αφήστε τον έλεγχο

Μερικές φορές θέτουμε στόχους που είναι πέρα ​​από τον έλεγχό μας. Όταν το κάνουμε αυτό, καταλήγουμε να πολεμάμε για μια χαμένη μάχη. Είναι όλα σχετικά με τη ρύθμιση και την άσκηση υγιεινών συνηθειών επί καθημερινής βάσεως, που σας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο σημείο που θέλετε να πάτε. Η απόκτηση του ελέγχου είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της μάθησης για το πώς να αγκαλιάσετε το άγνωστο.

Κάντε μια παύση και ρωτήστε τον εαυτό σας: «Πώς θα αλλάξει η ζωή μου αν παραιτηθώ πραγματικά από τον έλεγχο;»

Το πιο σημαντικό, «Ποιο είναι το κόστος της μη εγκατάλειψης του ελέγχου;» Μερικές φορές οι συνέπειες μας παρέχουν τα καύσιμα που χρειαζόμαστε για να κάνουμε οποιαδήποτε αλλαγή.

Όσο πιο ανοιχτοί είστε να ρωτήσετε και να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα, τόσο πιο πιθανό είναι να αρχίσετε να αφήνετε τον έλεγχο και να εμπιστεύεστε τη διαδικασία.

Η αυθυποβολή μπορεί να κάνει θαύματα. Επαναλάβετε τα παρακάτω λόγια απ’ έξω και δυνατά για τον εαυτό σας : “Σήμερα, θα σταματήσω να προσπαθώ να ελέγξω τα πάντα”

 Αγκαλιάστε το άγνωστο

Το άγνωστο μπορεί να είναι ένα τρομακτικό μέρος για πολλούς ανθρώπους. Μερικές φορές είναι δύσκολο να «περιμένεις και να δεις» τι θα συμβεί. Η εμπιστοσύνη ότι η ζωή έχει ένα μεγαλύτερο σχέδιο για εμάς μπορεί να είναι προκλητική, ειδικά όταν θέλουμε να σχεδιάσουμε τα πάντα. Εδώ είναι το πρόβλημα … η ζωή δεν ενδιαφέρεται πάντα για τα σχέδιά μας. Μερικές φορές οι στόχοι μας θα αλλάξουν, ανάλογα με τις συνθήκες ζωής μας. Εάν θέλουμε να είμαστε επιτυχείς, πρέπει να μάθουμε πώς να οδηγούμε τα κύματα της αλλαγής. Στο τέλος της ημέρας, η αλλαγή είναι η μόνη σταθερά.

Μπορεί να είναι δύσκολο να πιστέψουμε, αλλά το άγνωστο είναι πραγματικά καλό για εμάς. Η έρευνα δείχνει ότι η ασάφεια μπορεί να είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η αμυγδαλή και ο τροχιακός φλοιός είναι πιο δραστήριοι όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αμφιλεγόμενες αποδόσεις και όχι απλώς επικίνδυνες, υποδηλώνοντας ότι η ασάφεια είναι πιο συναισθηματική.

Κάνετε τα πράγματα επειδή απλώς αγαπάτε να τα κάνετε. Αποσυνδεθείτε από το αποτέλεσμα και αφήστε τη ζωή να καταλάβει και να καθοδηγήσει τα υπόλοιπα.  Μην πιέζετε τις εμπειρίες. Αντίθετα, αφήστε τες να ξεδιπλωθούν στον δικό τους χρόνο.

Να είστε παρόν στην στιγμή

Εάν περάσετε ολόκληρη τη ζωή σας ωθούμενοι από εμμονή για τον τελικό στόχο, θα ξεχάσετε τι σημαίνει να είστε ζωντανός/ή.  Αντί να ανησυχείτε για το μέλλον και να κοιτάζετε πολύ μακριά προς τα εμπρός, επικεντρωθείτε στην ύπαρξη σας αυτή τη στιγμή. Είναι οι ενδιάμεσες στιγμές που βιώνετε στο ταξίδι σας και που έχουν σημασία. Είναι τα μαθήματα ζωής που μαθαίνετε, τους ανθρώπους που συναντάτε και τις ευκαιρίες που δημιουργείτε. Η διαδικασία είναι για να έχεις ευγνωμοσύνη στην παρούσα στιγμή.

Αποτυχία ανασυγκρότησης

Οι άνθρωποι τείνουν να αντιμετωπίζουν την αποτυχία ως κάτι αρνητικό. Στην πραγματικότητα, είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να βρεθεί μια λύση, αν επιλέξετε να το προσεγγίσετε έτσι.

Στον δρόμο της επιτυχίας, πρέπει να είστε διατεθειμένοι να αναδιαμορφώσετε και να αδράξετε την αποτυχία για αυτό που είναι – μια ευκαιρία να δοκιμάσετε ξανά κάτι νέο. Όπως λέει η Eloise Ristad: «Όταν δίνουμε στους εαυτούς μας την άδεια να αποτύχουμε, εμείς οι ίδιοι ταυτόχρονα δίνουμε στους εαυτούς μας την άδεια να υπερέχουν».

Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο δεν πέτυχαν τους στόχους τους από τη μια μέρα στην άλλη. Έπρεπε να μάθουν, να καταλάβουν, να επαναλάβουν, να εξασκήσουν, να πέσουν, να ανέβουν, και πάνω απ ‘όλα, να εμπιστευτούν τη διαδικασία. Τα μεγαλύτερα κέρδη στη ζωή προέρχονται από τις μεγαλύτερες αποτυχίες. Εάν μπορείτε να αλλάξετε την προοπτική σας γύρω από την αποτυχία, είστε ήδη ένα βήμα μπροστά από το παιχνίδι.

Πιστέψτε στον εαυτό σας

Ο ψυχολόγος Albert Bandura μελέτησε το ρόλο της αυτοπεποίθησης στον τρόπο προσέγγισης των στόχων, των καθηκόντων και των προκλήσεων. Διαπίστωσε ότι η άποψη ενός ατόμου για τη δική του ικανότητα επηρεάζει βαθιά την επιτυχία τους – τόσο στην επίτευξη φιλοδοξιών όσο και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Χωρίς πίστη, κανείς από εμάς δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους μας στη ζωή. Είναι ένα κρίσιμο κομμάτι στο δρόμο προς την επιτυχία. Εάν δεν πιστεύετε πραγματικά ότι μπορείτε να κάνετε κάτι, τότε δεν θα καταβάλλετε αρκετή προσπάθεια για να το κάνετε αυτό.

Ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε την εμπιστοσύνη σας είναι να αρχίσετε να ασχολείστε με μικρά καθήκοντα για τα οποία έχετε χρονοτριβήσει. Με την επίτευξη μικρών ορόσημων θα πιστεύετε ότι είστε σε θέση να αναλάβετε μεγαλύτερους στόχους. Θα ενισχύσει τη δυναμική σας, ώστε να συνεχίζετε να προχωράτε, παρά τα όποια εμπόδια προσπαθούν να σας κρατήσουν πίσω.

Εμπιστευθείτε τη διαδικασία. Αυτό είναι το μυστικό για να συντρίψετε τους στόχους σας.

Εάν εστιάζεστε μόνο στον τελικό στόχο, θα χάσετε όλα τα όμορφα μαθήματα και τις εμπειρίες που φέρνει η ζωή. Η εμπιστοσύνη στη διαδικασία σημαίνει ότι έχεις πίστη, ότι όλα ξεδιπλώνονται όπως πρέπει, έστω και αν δεν το βλέπεις απτά.

Σύμφωνα με τα λόγια της συγγραφέα Mandy Hale, «Αυτό που περιμένουμε δεν είναι τόσο σημαντικό όσο μας συμβαίνει, ενώ περιμένουμε. Εμπιστευθείτε τη διαδικασία « Όταν ολοκληρώνετε τη διαδικασία , τα αποτελέσματα ακολουθούν.