«Όσο ζω μαθαίνω»

Η γνώση είναι δύναμη, εξέλιξη και αυξάνει την αυτοπεποίθηση

Της Καρολίνας Παππού

Ένας από τους δημοφιλέστερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι στερούνται αυτοπεποίθησης είναι επειδή δεν νιώθουν σίγουροι για τον εαυτό τους.

Η γνώση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε αυτή την περίπτωση!

Πότε ήταν η τελευταία φορά που μάθατε κάτι εντελώς καινούργιο;

Η εκμάθηση μιας νέας, ακόμη και μικρής ικανότητας ή η πρόοδος σε ένα δημιουργικό έργο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον τρόπο που αισθάνεστε για τον εαυτό σας.

Οι κοινωνικές δεξιότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε καλύτερα ή να κάνετε καλή εντύπωση σε άλλους που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για τις κοινωνικές ή εργασιακές σας σχέσεις. Και κάθε δεξιότητα μπορεί εύκολα να ενισχύσει την ικανότητά σας, ώστε να φτάσετε να επιθυμείτε να διδαχτείτε την επόμενη.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ξεκινήσετε από το μηδέν, δηλαδή να μην γνωρίζετε απολύτως τίποτα για κάτι που να είναι αρκετά εξειδικευμένο και να καταφέρετε να το κατέχετε μέσα σε λίγους μόνο μήνες.

Μπορείτε να μάθετε πράγματα που θα εμπλουτίζουν το νόημα της ζωής σας και θα βελτιώνουν την εμπιστοσύνη σας. Με την εκμάθηση νέων πραγμάτων, θα αρχίσετε να αναγνωρίζετε ότι είστε ικανός/ικανή, περισσότερο από ό, τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό θα σας δώσει μια σημαντική ώθηση εμπιστοσύνης στον εαυτό σας.

Η αυτοπεποίθηση αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη άποψη του εαυτού σας. «Η αυτοπεποίθηση δεν κάνει μαγικά ώστε να σας κάνει καλύτερο σ’ αυτό που κάνετε, αλλά σας προτρέπει να αναλάβετε τα αναγκαία ρίσκα για την επίτευξη των στόχων σας», εξηγεί ο Eric Ravenscraft.

Σύμφωνα με τον Charlie Houpert, συγγραφέα του «Charisma Command», η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας δεν σας κάνει να αισθάνεστε μόνο καλύτερα, αλλά επίσης σας βοηθά να αναλάβετε ρίσκα ώστε να κάνετε απτές βελτιώσεις στη ζωή σας.

«Εσωτερικά, η αληθινή αυτοπεποίθηση θα οδηγήσει σε περισσότερη θετικότητα, ευτυχία και ανθεκτικότητα», τονίζει ο Houpert και συμπληρώνει: «Αρχικά, η υψηλή αυτοπεποίθηση θα οδηγήσει στην ανάληψη περισσότερων ρίσκων, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την απόκτηση περισσότερων ανταμοιβών».

Η εκμάθηση κάτι καινούργιου σας κάνει να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας. Όταν ξέρετε κάτι καλά και είστε σίγουροι για τη γνώση των θεμάτων με τα οποία ασχολείστε, τότε νιώθετε έντονα μια προσωπική αίσθηση ικανοποίησης.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Maud Purcell, η εμμονή με αυτό που μαθαίνετε βελτιώνει επίσης την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας: «Η αληθινή εμπιστοσύνη εξελίσσεται από την αυξανόμενη πεποίθηση ότι μπορείτε να βασιστείτε στον εαυτό σας και να αναλάβετε δράση, ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Το να διδάσκεστε κάτι νέο οδηγεί πάντα σε περισσότερη εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας για μάθηση».

Σχεδόν κάθε σταδιοδρομία – καριέρα είναι χτισμένη επάνω σε μια βάση μάθησης. Τα άτομα που μαθαίνουν δεξιότητες διαχείρισης δράσεων ή ανθρωπίνων σχέσεων έχουν περισσότερες πιθανότητες να προωθήσουν την καριέρα τους. «Όταν κερδίζετε νέες γνώσεις και βελτιώνετε τις ικανότητές σας, σας παρέχονται πολλές περισσότερες ευκαιρίες και βλέπετε ότι περισσότεροι δρόμοι είναι ανοικτοί για εσάς», υποστηρίζει ο April Davis συγγραφέας του βιβλίου “Pick The Brain”.

Η μάθηση έχει καταπληκτικά οφέλη για τον εγκέφαλό σας. «Εκτός από τη δημιουργία ισχυρότερων συνάψεων, η μάθηση αναγκάζει τον εγκέφαλο να μεγαλώνει, υποστηρίζει η Scientific American και συμπληρώνει: «Όπως και οι άλλοι μύες, ο εγκέφαλός σας ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου καθώς μαθαίνετε νέα πράγματα».

Η εκμάθηση νέων πραγμάτων σας κάνει πιο ευτυχισμένους. Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ντοπαμίνη συνδέεται στενά με τη διαδικασία εκμάθησης. Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αναβαθμίσετε τη ζωή και τη σταδιοδρομία σας.

Υπάρχουν δύο τύποι μάθησης: επιφανειακή και μάθηση εις βάθος. Και οι δύο είναι χρήσιμες για διαφορετικούς σκοπούς. Ανάλογα με τον στόχο σας, είναι λογικό να εστιάζετε είτε σε επιφανειακή είτε σε εις βάθος μάθηση, όταν επιλέγετε να ξοδέψετε τον πολύτιμο χρόνο σας σε οποιοδήποτε θέμα.

Η επιφανειακή μάθηση μας βοηθά να αποκτήσουμε πρόσβαση σε νέες ιδέες και αρχές, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η μάθηση εις βάθος αφορά στο να «σκάβουμε» βαθύτερα και να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο για να εξερευνήσουμε ένα θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες. Η επιθυμία να κατανοήσουμε βαθύτερα τις βασικές αρχές του θέματος είναι ισχυρότερη.

Είτε επιλέξετε την επιφανειακή είτε την εις βάθος μάθηση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τελικό σας στόχο. Τι θέλετε από αυτό; Ποιο είναι το νόημα; Τι πρέπει να μπορείτε να κάνετε, ώστε να επιτύχετε το στόχο σας;

“Κάνοντας την αυτοδιδασκαλία ένα ενσωματωμένο μέρος των στόχων σας, οδηγείστε να μάθετε περισσότερα», υπογραμμίζει ο Scott Young.

Όσο ακριβέστερος είναι ο στόχος σας, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να μάθετε. Θέλετε μόνο να σχεδιάσετε ή να κωδικοποιήσετε ή θέλετε να κάνετε μια ολόκληρη καριέρα από το εξεταζόμενο αντικείμενο;

Μια απλή προσέγγιση για να μάθεte κάτι εύκολα και γρήγορα είναι η παρακάτω:

  • Επιλέξτε τις ικανότητές που θέλετε να αναπτύξετε ή τι επιθυμείτε να μάθετε με βάση τον άμεσο στόχο σας
  • Μάθετε πρώτα την βασική ιδέα – κάθε δεξιότητα βασίζεται σε μερικές βασικές αντιλήψεις ή ικανότητες.
  • Κάντε πρακτική και χρησιμοποιήσετε αυτή την ικανότητα άμεσα.

Μόλις αποφασίσετε να μάθετε κάποια δεξιότητα, αναπτύξτε μια ρουτίνα για την εκμάθησή της. Μην δώσετε στον εαυτό σας περίπλοκους στόχους για τη διαδικασία εκμάθησης σας. Απολαύστε τη διαδικασία.

Όταν αποφασίσετε να μάθετε κάτι νέο, δεν βοηθάει να ανταγωνίζεστε άλλους ανθρώπους. Μάθετε να βελτιώνετε τη δική σας προηγούμενη έλλειψη ικανότητας. Οποιαδήποτε βελτίωση είναι μια νίκη – μια νίκη που θα ενισχύσει την αυτοεκτίμησή σας και θα σας προκαλέσει να ζητήσετε περισσότερα από τον εαυτό σας.