ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΨΙΔΟΥ: DECODING BALLET TECHNIQUE

Κορυφαία στο είδος της και expert της μεθόδου DECODING BALLET TECHNIQUE (DBT), η Βασιλική Καψίδου έρχεται στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 3η Γιορτή για την Ημέρα Μπαλέτου. Με την ιδιότητα της Manual Biomechanic & Fascia Integration Specialist (Neuromechanic Applied Kinesiology ) η κ. Καψίδου, μέσα από το σεμινάριο της, ρίχνει φως στην Νευρολογική Λειτουργία του Σώματος.

 Συνέντευξη στην Καρολίνα Παππού

Ως εκπρόσωπος της τέχνης του χορού και της θεραπευτικής προσέγγισης της εφαρμοσμένης κινησιολογίας δημιουργήσατε  το HEALING ART, οραματιζόμενη την προαγωγή της σωματικής και πνευματικής ισορροπίας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί όραμα για το μπαλέτο ή συνιστά μια πρόταση που απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό;

Ο ΣΚΟΠΟΣ μου ως θεραπεύτρια είναι ο κόσμος να μην πονάει… Εκπαιδεύω μέσω ενδυνάμωσης τους μαθητές μου( κάθε ηλικίας) σε μια ακόμη πλευρά της λειτουργίας του σώματος. Τη Νευρολογική του λειτουργία, σε σχέση με την κίνηση,  κάτι το οποίο δεν είναι γνωστό ως πληροφορία.

Ο ΣΚΟΠΟΣ μου σε σχέση με το μπαλέτο είναι να ενισχύσω την διδασκαλία των δασκάλων (Central Nervous System Assignment) για να έχουμε χορευτές υψηλού επιπέδου σε νεαρή ηλικία. Να μπαίνουν στις επαγγελματικές σχολές με ένα υψηλό τεχνικό επίπεδο και να απογειώνουν με την καθημερινή πρακτική τον εαυτό τους τεχνικά και καλλιτεχνικά.

Άρα η νευρολογική λειτουργία του σώματος τους αφορά όλους. Η προσέγγιση αλλάζει….

Αναφερθήκατε στο ‘conflict’ ανάμεσα στην καθοδήγηση των δασκάλων και την κατανόηση των μαθητών. Η ‘σύγκρουση’ αυτή μήπως αποτελεί μια δημιουργική, παραγωγική διαδικασία;

Πιο αναλυτικά σε σχέση με την ενίσχυση της διδασκαλίας των δασκάλων, θα αναφερθούμε στην ομιλία σε ένα «conflict» (να μου επιτραπεί ο αγγλικός όρος)… ένα «μπέρδεμα» δηλαδή ανάμεσα στην καθοδήγηση των δασκάλων και την κατανόηση των μαθητών χορευτών….. Κάτι για το οποίο  ΔΕΝ ευθύνεται κανένας  φυσικά. Η απάντηση βρίσκεται σε αυτήν την επιπλέον λειτουργία του σώματος που δεν γνωρίζουμε.

Η νευρολογική λειτουργία του σώματος πώς συνδέεται με το ‘conflict’ που προαναφέρατε;

Το conflict λοιπόν αυτό μπορεί να είναι παραγωγικό και να μην αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη των στόχων που έχουν οι δάσκαλοι σε σχέση με την διδαχή της τεχνικής του μπαλέτου . Το μόνο που χρειάζεται είναι γνώση, γνώση, γνώση.

Πώς θωρακίζουμε το σώμα μας ώστε να αποφύγουμε πιθανούς τραυματισμούς;

Η θωράκιση του σώματος έχει δυο πυλώνες και επιτυγχάνεται

α.  με την στοχευμένη ενδυνάμωση και

β. με την ενδυνάμωση της περιτονίας.

Λέγοντας στοχευμένη ενδυνάμωση αναφερόμαστε στη δυνατότητα που μας δίνεται μέσω της εκπαίδευσης DBT να δυναμώσουμε όλους τους μύες ξεχωριστά, έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία και καταμερισμός της εργασίας σε όλους τους μύες. Οι καμπτήρες του ισχίου για παράδειγμα. Είναι σημαντικό  να μη  δουλεύει μόνο ένας ή δύο από τους τέσσερις σε κάθε Battement Tendu, Battement  jete, Grand Battement  κλπ. ,διότι αυτό θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ανισορροπία, δυσλειτουργία της άρθρωσης  και  σε τραυματισμό του μυός από την υπέρχρηση. ..

Λέγοντας Περιτονία τώρα αναφερόμαστε στον συνδετικό ιστό  (fascia) που έχουμε στο σώμα μας. Αποτελεί ένα σπουδαίο όργανο – σύστημα του σώματος. Η περιτονία λοιπόν συγκρατεί την δομή (αρθρώσεις, οστά, συνδέσμους) και είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα του σώματος, καθώς παράγει κολλαγόνο, όταν ενδυναμώνεται στοχευμένα. Ενισχύοντας λοιπόν τους πυλώνες αυτούς μαζί με τη νευρολογική λειτουργία του σώματος θωρακίζουμε το σώμα μας από τραυματισμούς.

Τι περιλαμβάνει ένα μάθημα DBT;

Η εκπαίδευση DBT περιλαμβάνει όπως προανέφερα γνώση, γνώση, γνώση πάνω σε αυτήν την επιπλέον λειτουργία του σώματος. Θα δοθεί έντυπο υλικό την Ημέρα Χορού με αναλυτικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης.

Σε ποιους απευθύνεται η συγκεκριμένη μέθοδος και ποια είναι τα οφέλη;

Η εκπαίδευση DBT απευθύνεται σε Δασκάλους Χορού και σε Χορευτές κάθε επιπέδου. Μερικά από τα οφέλη είναι :

α) οι δάσκαλοι /χορευτές να βλέπουν τα αποτελέσματα της διδασκαλίας/εντολής  τους στην τεχνική των μαθητών/ιδίων  άμεσα. Μεθοδολογία  “Central Nervous System Assignment” (μετατροπή της καθοδήγησης που ήδη δίνεται από τον δάσκαλο/χορευτή, σε ΕΝΤΟΛΗ συμβατή με τον Εγκέφαλο και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα).

β) «χτίζουν» ένα σώμα που ΔΕΝ τραυματίζεται (ενδυνάμωση περιτονίας)

γ) προετοιμάζουν ένα δυνατό και ενεργοποιημένο Σώμα που αποδίδει στο μέγιστο (μυϊκό σύστημα ενεργοποιημένο νευρολογικά)

δ) ενισχύουν  την Καλή Υγεία των μαθητών/ευατού τους

Το σεμινάριο σας στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μπαλέτου, τι ακριβώς περιλαμβάνει;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μπαλέτου στην ομιλία μου αναφέρομαι με περισσότερη λεπτομέρεια στην Νευρολογική Λειτουργία του Σώματος, καθώς επίσης και στο πώς αυτή επηρεάζει  την κίνηση και απόδοση των μαθητών κατά την διάρκεια ενός μαθήματος μπαλέτου. Φυσικά θα υπάρξει  πρακτικό σκέλος καθώς είναι σημαντικό για μένα να βιώσουν όσοι συμμετάσχουν,  αυτήν την επιπλέον λειτουργία του σώματος…

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΨΙΔΟΥ

Η Βασιλική Καψίδου γεννήθηκε στην Στοκχόλμη της Σουηδίας το 1974 και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Προέρχεται από τον χώρο του κλασσικού μπαλέτου. Σπούδασε στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Μοριάνοβα – Τράστα. Το 1996 πήρε το δίπλωμα Καθηγήτριας Χορού και Χορεύτριας σε κλασσικό και σύγχρονο χορό. Τα επόμενα 4 χρόνια συνέχισε την πρακτική της στην Ακαδημία Χορού της Στοκχόλμης.

Το 2000 εκπαιδεύτηκε ως καθηγήτρια Pilates στην κατηγορία mat και reformer και πήρε το δίπλωμα από την επαγγελματική σχολή STOTT PILATES του Καναδά. Παράλληλα συνεργάστηκε για 7 έτη με την αντιπρόσωπο της STOTT PILATES στην Ελλάδα ως Pilates Instructor και ως υπεύθυνη χώρου.

Κατά την πορεία της εξέλιξής της εγγράφηκε και εκπαιδεύτηκε στη Σχολή της ΣΩΜΑΤΟ-ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ. Τα τελευταία 9 χρόνια εκπαιδεύτηκε στη Μέθοδο Θεραπείας ΝΕΥΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗ και στην Εφαρμοσμένη Κινησιολογία από τον Καναδό Εμβιομηχανικό Χειροθεραπευτή Scott Forhan καθώς και στην Τεχνική Ενδυνάμωσης της ΠΕΡΙΤΟΝΙΑΣ Fascial Fitness. Παράλληλα απέκτησε τον τίτλο του Εξειδικευμένου Προσωπικού Εκπαιδευτή, του Εξειδικευμένου Σύμβουλου Άσκησης και Λειτουργικής Μυοσκελετικής Αξιολόγησης. Τον τελευταίο χρόνο σπουδάζει Φυσικοθεραπεία.

Κατά την διάρκεια της καριέρας της, της δόθηκαν πολλές ευκαιρίες για να αντιληφθεί νέες προοπτικές και να επινοήσει καινούργιες πρακτικές στο αντικείμενό της, οδηγώντας την στην δημιουργία της Μεθόδου Χορού VK η οποία αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο θεραπείας, εκγύμνασης και έκφρασης. Επίσης, ανέπτυξε και την μέθοδο DECODING BALLET TECHNIQUE (DBT) που αφορά στην εκπαίδευση των χορευτών.

Ως εκπρόσωπος της τέχνης και της θεραπευτικής προσέγγισης του ανθρώπου δημιούργησε το HEALING ART, έναν χώρο στον οποίο στεγάζονται Τέxνη και Θεραπεία με έναν και μοναδικό σκοπό: την προαγωγή της σωματικής και πνευματικής ισορροπίας.

 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής (Μ2).