Doctorsdanceclasses

Μπορεί να αποτελεί πλέον κλισέ ότι ο χορός θεραπεύει, ωστόσο αποτελεί, κι επίσημα πλέον, ιατρική οδηγία θεσμοθετημένη από το Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου!

Της Καρολίνας Παππού

Η εκστρατεία αναμένεται να ξεκινήσει σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο έως το 2023 και μαζί με το χορό περιλαμβάνει μαθήματα τραγουδιού, εικαστικών τεχνών και μουσικής.
Πρόκειται για με μια νέα πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε, πριν από μερικούς μήνες, από τον υπουργό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Matt Hancock. Πιο συγκεκριμένα, οι γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο σύντομα θα μπορούν να συνταγογραφήσουν μαθήματα χορού μαζί με τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, τον αθλητισμό, την κηπουρική και πολλά άλλα για τους ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες όπως άνοια, πνευμονικές παθήσεις μέχρι ψύχωση και  άλλα θέματα ψυχικής υγείας.

Με τον όρο «κοινωνική συνταγογράφηση» («social prescribing») οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στην συμπλήρωση πιο παραδοσιακών μεθόδων θεραπείας και προσφέρουν μια εναλλακτική και συμπληρωματική λύση σε υπερβολικά συνταγογραφούμενα φάρμακα. «Ενισχύουμε μια κουλτούρα που βγάζει χάπια και Prozac, όταν αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι περισσότερη πρόληψη και εφίδρωση», δήλωσε ο Hancock σε μια σχετική ομιλία του.

Και παρόλο που δεν μπορούν να συνταγογραφούνται από γιατρούς, τα προγράμματα στις Η.Π.Α. δείχνουν πόσο σημαντική μπορεί να έχει μια τέτοια πρωτοβουλία ως μορφή θεραπείας.

Γράφοντας για τους «Times» , η Health Correspondent Kat Lay εξηγεί ότι αυτή η αντισυμβατική στρατηγική, που περιγράφεται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ως «κοινωνική συνταγογράφηση», θα μπορούσε να βρει ασθενείς εγγεγραμμένους σε μαθήματα χορού και μαθήματα τραγουδιού.

Σύμφωνα με τη Laura Donnelly της Telegraph , η πρόταση, η οποία φτάνει στο τέλος ενός μεγαλύτερου προληπτικού συστήματος υγείας, προβλέπει τη δημιουργία μιας Εθνικής Ακαδημίας Κοινωνικών Ρυθμίσεων που θα εξασφαλίσει ότι οι γενικοί ιατροί ή οι παθολόγοι σε όλη τη χώρα είναι κατοχυρωμένοι να καθοδηγούν τους ασθενείς σε μια σειρά από χόμπι, αθλητικές και καλλιτεχνικές ομάδες.

Όταν “μιλάνε” οι αριθμοί

Τα ιατρικά οφέλη από την ενασχόληση με τις τέχνες είναι καταγεγραμμένα: Όπως ανέφερε η Lay, μια συνεργασία μεταξύ της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας και κατοίκων του Hull, στην Αγγλία, ενθάρρυνε τους ασθενείς να παίζουν όργανα. Το 90% αυτών των συμμετεχόντων ανέφερε βελτιώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Στην περιοχή Lambeth του Λονδίνου, τα μαθήματα χορού έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τις ικανότητες συγκέντρωσης και επικοινωνίας μεταξύ εκείνων που εμφανίζουν πρώιμα σημάδια ψύχωσης και στην τοποθεσία Gloucestershire, τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να παραπέμπουν άτομα με πνευμονικές καταστάσεις σε συνεδρίες τραγουδιού.

Ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το επιτυχημένο πρόγραμμα Dance του Mark Morris Dance Group, όπως αυτό παρουσιάστηκε στο Journal of Neural Transmission το 2016. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν 16 μαθήματα σε οκτώ εβδομάδες εμφάνισαν βελτίωση της τάξης του 10,4% το περπάτημα και συμμόρφωση των κραδασμών κατά 18,5%.

Το 2010, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μισσούρι διαπίστωσαν ότι η μέθοδος Lebed, μια ομάδα χορού χαμηλών επιδόσεων για ηλικιωμένους, βελτίωσε την ισορροπία και το βάδισμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο τραυματισμού λόγω πτώσης. Επιπλέον, πρόσθετες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χορός μπορεί να μειώσει το άγχος, να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες και πολλά άλλα.

Με άλλα λόγια, οι Βρετανοί είναι μάλλον «πρωτοπόροι». Πιλοτικά προγράμματα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και η πρωτοβουλία πρόκειται να τεθεί σε πλήρη ισχύ έως το 2023, σε συνεργασία με την πολιτική της κυβέρνησης για τη « στρατηγική της μοναξιάς» . Τον Ιανουάριο του 2018, το Ηνωμένο Βασίλειο διόρισε την Tracey Crouch να υπηρετήσει ως πρώτη «υπουργός μοναξιάς». Στόχος της είναι να καταπολεμήσει τη «θλιβερή πραγματικότητα της σύγχρονης ζωής», μετά από μια αποκαλυπτική έκθεση που εξέδωσε η Επιτροπή Jo Single για την μοναξιά το προηγούμενο έτος.