Τα «Μεγάλα Μπαλέτα» της Λεμεσού

Η «Θάλασσα πλατιά», πλημμυρισμένη με χορό, ποίηση, τραγούδι και μουσικές νότες του Μάνου Χατζιδάκι αναβίωσε στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο της Λεμεσού.
Ρεπορτάζ της Καρολίνας Παππού

Το άνωθεν αριστουργηματικό κομμάτι του αείμνηστου συνθέτη, καθώς και άλλες δημιουργίες, ερμήνευσε αριστοτεχνικά η ομάδα Κυπρίων σολίστ στο πλαίσιο της τιμητικής παράστασης που δόθηκε στη μνήμη του μεγάλου συνθέτη, με αφορμή τα 25 χρόνια από το θάνατό του, υπό την αιγίδα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Το ταλέντο των ερμηνευτών παρέσυρε το κοινό της Λεμεσού σε μια συλλογική σιωπή θαυμασμού! Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο Δήμος Λεμεσού παρουσιάζει και φέτος για εικοστή χρονιά την ετήσια καλοκαιρινή εκδήλωση, τα Μεγάλα Μπαλέτα, μια διοργάνωση που έχει ομολογουμένως καταστεί σταθμός τόσο για την πόλη μας όσο και για ολόκληρη την Κύπρο. Μέσα από το συγκεκριμένο θεσμό επανακαθορίζονται οι παράμετροι για την Κύπρια πολιτιστική σκηνή και αναδεικνύεται το αξιόλογο δυναμικό της Λεμεσού». Δυναμική και εντυπωσιακή ήταν και η συμμετοχή της Kibbutz Contemporary Dance Company (KCDC) που παρουσίασε στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης την παράσταση “Horses in the Sky 2019 – Asylum”.

Χαρισματικές χορογραφίες
Οι χορογραφίες των Δάφνη Μουγιάση και Ελένη O’ keefe, η καλλιτεχνική επιμέλεια του Μάριου Παπαδόπουλου, η μουσική επιμέλεια του Βάσου Αργυρίδη, τα τραγούδια της Μάρίνας Αργυρίδου, η κιθάρα του Βύρωνα Αθηνοδώρου έδωσαν νόημα, φως, πνοή και κίνηση στα παρακάτω έργα του Χατζιδάκι: «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Υμηττός», «Όνειρο παιδιών της γειτονιάς», «Περιμπανού», «Μανούλα μου», «Αγάπη που’ γινες δίκοπο μαχαίρι», «Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης», «Οι χρησμοί της Σίβυλλας».

Α’ Μέρος παράστασης: «Σβήστε τα φώτα, σβήστε το φεγγάρι…»
Οι χορογραφίες νεοκλασικού, κλασικού και σύγχρονου, εμφυσημένες με έμπνευση και πάθος, ανέδειξαν το φως της Ελλάδας και την κρυστάλλινη κινησιολογία των χορευτριών. Κορίτσια λαμπερά σαν τις αχτίδες του ήλιου μετέφεραν τη ζεστασιά, την έκρηξη και συνάμα την ψυχική έκσταση στη σκηνή, μαγεύοντας το κοινό.
Σχετικά με τη συγκεκριμένη παράσταση οι χορογράφοι Δάφνη Μουγιάση και Ελένη O’ keefe αναφέρουν: «Ο Χατζιδάκις σαν προσωπικότητα παραμένει μέχρι σήμερα πηγή έμπνευσης. Με τον ίδιο τρόπο το έργο του λειτουργεί ακόμα και σήμερα για εμάς σαν αφετηρία και σημείο αναφοράς. Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε από το να ανταποκριθούμε στη μουσική του φτιάχνοντας μια χορογραφία. Είναι ένας τρόπος να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σ’ αυτόν τον μεγάλο συνθέτη», εξηγούν και συμπληρώνουν σχετικά με το αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε επί σκηνής: «Είναι απλό, γεννημένο από αγάπη για την μουσική και την βαθύτερη ανάγκη μας να τραβήξουμε μια ευθεία για να συνδέσουμε δύο σημεία. Εμάς τους ανθρώπους της τέχνης, και εσάς, το κοινό. Η μουσική του μας έδειξε τον δρόμο, λειτούργησε για μας σαν οδηγός. Είμαστε βαθιά ευγνώμονες στις εκπληκτικές χορεύτριες για την ουσιαστική συμβολή τους στο έργο αυτό όπως και για την αφοσίωση τους. Τις ευχαριστούμε».

Η ταλαντούχα ομάδα των Κυπρίων Σολίστ
Τα κορίτσια που μάγεψαν με τις ερμηνείες τους το κοινό διακρίνονται στο παγκόσμιο γίγνεσθαι της τέχνης του χορού. Η Δάφνη Μουγιάση σπούδασε στη σχολή Rosella Hightower στις Κάννες και στη Σχολή του Maurice Bejart στη Λωζάνη. Εργάστηκε ως επαγγελματίας χορεύτρια και σολίστ στην ομάδα χορού του Maurice Bejart. Από το 2010 διδάσκει μπαλέτο στη Σχολή Μπαλέτου Ναδίνας Λοϊζίδου.
Η Ελένη O’keefe σπούδασε στο English National Ballet του Λονδίνου και στο London Contemporary School of Dance (The Place). Εργάστηκε ως επαγγελματίας χορεύτρια στο Inbal Dance Company στο Ισραήλ. Από το 1996 διδάσκει μπαλέτο και σύγχρονο χορό στην Κύπρο.
Η Ιωάννα Αβραάμ σπούδασε στην Ακαδημία Μπαλέτου, Heinz – Bosl – Stiftung, στο Μόναχο. Χορεύει ως Σολίστ στο Κρατικό Μπαλέτο της Όπερας της Βιέννης. Η Μάγδα Αργυρίδου σπούδασε σύγχρονο χορό στο CDSH (Contemporary Dance School of Hamburg) στη Γερμανία και είναι μέλος της χορευτικής Ομάδας του Πολιτιστικού Ομίλου Διάσταση. Η Μαρία Γερασίμου σπούδασε στο Ailey School στη Νέα Υόρκη. Συμμετέχει ως Σολίστ στην ομάδα Complexions Contemporary Ballet στη Νέα Υόρκη. Η Νατάσα Δημητριάδου σπούδασε στο Royal Ballet School of Antwerp στο Βέλγιο και είναι μέλος της χορευτικής Ομάδας του Πολιτιστικού Ομίλου Διάσταση. Η Όλγα Μάρκαρη σπούδασε στη Σχολή Rudra Bejart και στο κονσερβατόριο χορού της Μαδρίτης Maria de Avila Μέλος της ομάδας De Dutch Junior Dance Division στη Χάγη. Από το 2017 εργάζεται στην ομάδα χορού της Όπερας Βρότσλαβ της Πολωνίας. Η Αντιγόνη Νεοφύτου σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Μπαλέτου της Αμβέρσας. Εργάστηκε στο Europa Danse Company. Eίναι μέλος της χορευτικής Ομάδας του Πολιτιστικού Ομίλου Διάσταση.
Η Μελίνα Σοφοκλέους σπούδασε στο Rambert School of Ballet and Contemporary Dance του Λονδίνου και συμμετέχει σε παραστάσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό ως ελεύθερη επαγγελματίας.
Η Φούλη Στυλιανίδου σπούδασε στην Ακαδημία χορού S.E.A.D και εργάστηκε στην ομώνυμη ομάδα χορού. Συνεργάστηκε με διάφορους χορογράφους στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Η Ναστάζια Φιλίππου σπούδασε στο Elmhurst School for Dance στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εργάστηκε ως χορεύτρια στο Εθνικό Θέατρο του Brno, στην Εθνική Όπερα Βουκουρεστίου ως First Artist και στο Ballet Vlaanderen ως Guest Artist. Χορεύει στο Corps De Ballet του Semper Oper Ballet στη Δρέσδη και ως Σολίστ στην παραγωγή της Carmen του Johan Inger.
Β΄ Μέρος Παράστασης: Ομάδα χορού Kibbutz: “Horses in the Sky 2019 – Asylum”
Η παράσταση “Horses in the Sky 2019 – Asylum”, που έχει ήδη αποσπάσει κορυφαίες κριτικές, αποτελεί ένα ταξίδι πρόκλησης στο συναισθηματικό κόσμο της ανθρώπινης ύπαρξης και τη θέση του ατόμου στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της αμφιλεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Στη συγκεκριμένη δουλειά ο Rami Be’er πραγματεύεται έννοιες όπως αυτές της ταυτότητας και ετερότητας, του διαφέρειν και του ανήκειν, της ελευθερίας της ταύτισης, της πατρίδας, της νοσταλγίας και του τόπου καταγωγής.

Ανταλλακτικές ενέργειες που ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα, σαγηνευτική ένταση ανδρικών και γυναικείων σωμάτων, αρμονικές κινησιολογικές εκρήξεις παρέσυραν το κοινό της Λεμεσού σε μια συλλογική σιωπή θαυμασμού. Ο πρωτότυπος συνδυασμός μουσικής, κινησιολογίας και φωτισμού σε συνάρτηση με το ταλέντο των χορευτών απέδειξαν ότι η γλώσσα του χορού είναι πολύ πιο δυνατή από κάθε λεξιλόγιο.
Το πέρασμα των χορευτών από τη σκηνή σε ταξινομημένες σειρές φαντάζει σαν σύρμα ηλεκτρικού ρεύματος. Η αιώρηση σωμάτων αποτελεί γλίστρημα στο σκοτεινό φόβο και ταυτόχρονα μια ανάδυση από το μαύρο της σκηνής επάνω στο φως. Ο απόλυτος συγχρονισμός κάθε μέλους της ομάδας μοιάζει σαν μια ανθρώπινη καρδιά που χτυπά. Η ομάδα ανασαίνει ηχηρά.

Η Kibbutz Contemporary Dance Company (KCDC), μία από τις κορυφαίες ομάδες χορού στον κόσμο, αναγνωρίζεται από το έργο του βραβευμένου Καλλιτεχνικού Διευθυντή Rami Be’er, του οποίου ο αποκλειστικός και μοναδικός χορογραφικός χαρακτήρας έχει γίνει το εμπορικό σήμα της εταιρείας τόσο στο Ισραήλ όσο και στο εξωτερικό. Η εταιρία
εκτελεί τακτικά σε ορισμένα από τα πιο σεβαστά θέατρα και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο.
Η βάση της εταιρείας στο Διεθνές Χωριό Χορού της Δυτικής Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ φιλοξενεί επίσης την Κύρια Εταιρεία της, την Δεύτερη Εταιρεία (KCDC 2), το διεθνές πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό, γνωστό ως Dance Journey ετήσιο Summer Intensive στο Ισραήλ για φοιτητές χορού υψηλού σχολείου και πανεπιστημίου από όλο τον κόσμο.