Betterdancer

Be a better dancer

Γίνε καλύτερος χορευτής

Τα μυστικά της καλύτερης χορευτικής πρακτικής

Το να είσαι «σπουδαίος χορευτής» δε σημαίνει πάντα να έχεις την καλύτερη τεχνική ή τη μεγαλύτερη πείρα. Ένας χορευτής που επιδιώκει να γίνει σπουδαίος είναι κάποιος ή κάποια που ενσωματώνει την αγάπη του χορού, σπρώχνει πάντα τον εαυτό του/της πέρα από τα όρια και εργάζεται συστηματικά,  ώστε να βελτιώσει τις δεξιότητές του/της. 

 Της Καρολίνας Παππού

 Όταν μπαίνεις σε ένα στούντιο χορού, είσαι εκεί για να μάθεις την τεχνική και να εκφράσεις τον εαυτό σου. Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις συμβουλές που παρατίθενται παρακάτω για να φτάσετε στο peak του πλήρους δυναμικού σας:

 Επιλέξτε έναν εμπνευσμένο δάσκαλο/δασκάλα

 Όταν παρακολουθείτε μια τάξη, μ’ έναν πραγματικά σπουδαίο δάσκαλο, θα το νιώσετε αμέσως. Ο σωστά καταρτισμένος δάσκαλος/δασκάλα είναι αυτός που θα σας κάνει να αισθάνεστε άνετα ακόμη κι όταν κάνετε λάθη. Αυτός ή αυτή θα πρέπει να σας εμπνεύσει να προσπαθείτε ασταμάτητα, χωρίς να χάνετε το κουράγιο σας. Επιλέξτε έναν δάσκαλο που κάνει διασκεδαστική τη διεξαγωγή των μαθημάτων, αλλά επίσης ενθαρρύνει και τη βελτίωση σας, με την πάροδο του χρόνου. Επιλέξτε προσεκτικά τον εκπαιδευτή σας εάν είστε αρχάριοι σε μαθήματα χορού.

Ένας δάσκαλος χορού όχι μόνο διδάσκει νέα βήματα και τεχνικές, αλλά και διορθώνει λάθη. Όσο περισσότερο χορεύετε, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείτε ποιες ιδιότητες προτιμάτε σε έναν εκπαιδευτή χορού. Εάν παρακολουθείτε μαθήματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δεν φαίνεται να βελτιώνεστε, να απολαμβάνετε την τάξη ή να μαθαίνετε κάτι καινούριο, σκεφτείτε να αναζητήσετε έναν άλλο δάσκαλο ή δασκάλα.

Αφήστε οποιοδήποτε πρόβλημα έξω από την αίθουσα. 

 Τίποτα δεν είναι χειρότερο από το να χορεύεις έχοντας αρνητική στάση, εξαιτίας προσωπικών προβλημάτων. Η αρνητική ενέργειά σας μπορεί να αποδυναμώσει εσάς, καθώς και τα υπόλοιπα άτομα με τα οποία χορεύετε μαζί. Χρησιμοποιήστε το στούντιο χορού ως τη διαφυγή σας από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην καθημερινή σας ζωή. Ο χορός πρέπει να είναι ένας τρόπος για να ανακουφίσει το άγχος και να σας εκτονώσει ψυχικά και σωματικά.

Τρώτε σωστά και πίνετε άφθονο νερό. 

Οι χορευτές είναι καλλιτέχνες και συνάμα αθλητές – και όπως και άλλα αθλήματα, ο χορός απαιτεί επιμονή, αντοχή και δύναμη. Για να διατηρήσετε αυτά τα χαρακτηριστικά, πρέπει να είστε καλά ενυδατωμένοι και να αποφύγετε τα πρόχειρα και ανθυγιεινά φαγητά. Οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορεί να είναι επιζήμιες όταν θέλετε πραγματικά να βελτιώσετε τον χορό σας.

Το σώμα σας θα εκτελέσει με βάση αυτά με τα οποία το τροφοδοτείτε. Φροντίστε σωστά τον εαυτό σας και θα αποδώσετε καλύτερα!

Κάντε stretching.

Τεντώστε και προθερμάνετε ολόκληρο το σώμα σας στην αρχή κάθε μαθήματος. Το stretching βελτιώνει την ευελιξία σας και βοηθά στη λειτουργικότητα των μυών και των αρθρώσεων σας.

Το μεγάλο στοίχημα με το χορό είναι να κάνει κάθε κίνησή σας να φαίνεται αβίαστη.

Νιώστε την κίνηση.


Αφήστε την κίνηση να προέρχεται από βαθιά μέσα, επιτρέποντάς της να εκπέμπεται προς τα έξω. Δοκιμάστε να κάνετε τις κινήσεις με τα μάτια κλειστά. Επαναλάβετε κάθε κίνηση ώστε να αναπτύξετε μυϊκή μνήμη. Η «μυϊκή μνήμη» είναι μια κινητική δεξιότητα που αποκτάται από την επανάληψη.

Φορέστε το σωστό ρουχισμό. 

 Θέλετε να είστε άνετοι και σίγουροι, ενώ κάνετε μαθήματα ή πρόβες; Τότε πρέπει να φορέσετε ρούχα χορού που σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα.

Αξιολογήστε τις κριτικές και την πρακτική σας.

Ο μόνος τρόπος για να βελτιώσετε οποιαδήποτε ικανότητά σας είναι να συνειδητοποιήσετε  σε ποια σημεία πρέπει να εργαστείτε και να ασκηθείτε εντατικά επάνω σε αυτά. Ο χορός δεν αποτελεί εξαίρεση! Εάν προσπαθείτε να εκτελέσετε μια τριπλή πιρουέτα, θα πρέπει να ασκείστε συνεχώς επάνω σε πιρουέτες.  Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα στην απομνημόνευση ενός συνδυασμού, θα πρέπει να προσπαθείτε εντατικά να τον βάλετε σε «μυϊκή μνήμη».

 Τελειοποιήστε τη στάση σας.

Σταθείτε ίσια, σπρώξτε τους ώμους σας προς τα κάτω και προς τα πίσω και κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά. Όλο αυτό είναι πραγματικά καθοριστικό για έναν χορευτή.

Συνεχίστε να εξασκείστε

Κάθε φορά που μαθαίνετε νέες τεχνικές, μη σταματάτε να τις εξασκείτε συστηματικά. Έτσι όχι μόνο θα έχετε καλή απόδοση, αλλά θα αναπτύξετε την τεχνική και το στυλ σας. Παρακολουθήστε άλλους χορευτές στην τηλεόραση, σε εκπαιδευτικά DVD ή σε παραστάσεις. Η παρακολούθηση δεν είναι η ίδια με τη δουλειά, αλλά μπορεί να είναι εξίσου πολύτιμη πρακτική. Για παράδειγμα, καθώς παρατηρείτε το προτεινόμενο κομμάτι, σκεφτείτε τις συνδέσεις μεταξύ των κινήσεων, πώς ο χορογράφος ερμήνευσε ορισμένους ήχους, τις επιδόσεις τους, την εκτέλεση κλπ.

Παρατηρείστε την ευθυγράμμιση του σώματος, τη στάση, τις κινήσεις και τις τεχνικές. Όταν έχετε ελεύθερο χρόνο, κάντε πρακτική – οπουδήποτε στο σπίτι σας. Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο περισσότερο αναπτύσσετε τις δυναμικές σας. Η καλή τεχνική είναι αυτό που διαχωρίζει τους καλούς χορευτές από τους καλύτερους χορευτές. Μάθετε νέες κινήσεις, αλλά προσπαθείτε να τελειοποιήσετε τις δεξιότητες κάθε βήματος. Η προσπάθεια για ένα συγκεκριμένο στόχο μπορεί να επιταχύνει τη μάθηση σας και να σας ανεβάσει σε ανώτερα επίπεδα. Οι συγκεκριμένοι στόχοι είναι κρίσιμοι για την επίτευξη επιτυχίας, διότι χωρίς αυτούς δεν θα επιτύχετε την προσωπική σας ανάπτυξη. Αν έχετε συγκεκριμένο στόχο, όπως έναν διαγωνισμό, εξετάσεις ή μια παράσταση, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα βελτιώσετε και θα αναπτυχθείτε ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκείτε στον εαυτό σας.

 

Περιπλανηθείτε στον κόσμο του χορού κάνοντας παρέα με θετικούς ανθρώπους.

Η συναναστροφή σας με ανθρώπους που σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα για τον χορό σας είναι το κλειδί για την καλή απόδοση. Ο χορός είναι μια εικαστική τέχνη και οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτόν φαίνονται πιο σίγουροι για τον εαυτό τους και είναι πιο διασκεδαστικοί και αισιόδοξοι.

Perform! 
Να είστε υπερήφανοι για την δουλειά σας και να απολαμβάνετε κάθε παράσταση! Ένα χαμόγελο είναι μια έκφραση ευχαρίστησης, ευτυχίας ή διασκέδασης. Εάν χαμογελάτε ενώ χορεύετε, οι άνθρωποι θα έχουν την αίσθηση ότι αγαπάτε αυτό που κάνετε. Ακόμα κι αν χορεύετε μόνοι σας,  χαμογελάστε στον εαυτό σας.

Περιμένετε τις προκλήσεις και μην εγκαταλείπετε ποτέ!

Ορισμένες ημέρες πιθανόν να χορέψετε μέτρια ή άσχημα και να αισθανθείτε κουρασμένοι ή ακόμη και ανασφαλείς. Η αποδοχή αυτής της πραγματικότητας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια ενδοσκόπηση. Όλοι έχουν καλές ημέρες και κακές ημέρες. Το κλειδί για την υπέρβαση αυτών των προκλήσεων είναι να αναγνωρίσετε τους λόγους για τους οποίους αισθάνεστε περίεργα, να μοιραστείτε με κάποιον που εμπιστεύεστε όλα όσα σας βασανίζουν και να συνεχίσετε να εργάζεστε σκληρά, παρά το γεγονός αυτό.

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να χαλαρώσετε.

Εάν ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, τα σώματά μας θα μας εγκαταλείψουν.  Μπορεί να προκαλέσουμε ακόμη και τραυματισμούς. Είναι απολύτως απαραίτητο να ξεκουραστείτε. Έχοντας μια ημέρα για να χαλαρώσετε θα σας επιτρέψει να νιώσετε αναζωογονημένοι και ενθουσιασμένοι για την επόμενη σας πρακτική ή παράσταση. Μερικές φορές, ένα διάλειμμα είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται οι σπουδαίοι χορευτές!

Extra tips για ακόμη πιο απαιτητικούς χορευτές …
 1. Ξεπεράστε δικαιολογίες σχετικά με το γιατί δεν μπορείτε ναεξασκηθείτεκαι αποκτήστε αποφασιστικότητα με κάποια δυναμική στην πρακτική του χορού σας.
 2. Πάρτε στα σοβαρά τη μουσική.Αποκτήστε πείρα, ώστε να προχωρήσετε.
 3. Χρησιμοποιήστε τακτικά και καθρέφτη και βίντεο στην πράξη.Δοκιμάστε το συστηματικά για ένα μήνα.
 4. Αναλύστε τους εαυτούς σας σε βίντεο.Μπορεί να σας προκαλέσει απογοήτευση στην αρχή, αλλά στη συνέχεια θα συνειδητοποιήσετε ποια είναι τα λάθη σας και πώς μπορείτε να τα διορθώσετε.
 5. Προσπαθήστε νακάνετεσυνεχώς νέες ανακαλύψεις σχετικά με το χορό. Αυτό είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της ανάπτυξης της μοναδικής προοπτικής και του στιλ σας. Μην είστε απλά ένα ρομπότ χορού.
 6. Αγνοήστε τις σκληρές σκέψεις της εσωτερικής φωνής σας.Ο εσωτερικός σας κριτικός εαυτός είναι μόνο ένα μικρό παιδί που προσπαθεί να σας αποσπάσει από το να κάνει χρήσιμα πράγματα. Πατήστε το κουμπί Ignore.
 7. Αναπτύξτε μια μοναδική φωνή και προοπτική στον χορό.Θα πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό για εσάς.Μπορώ μόνο να υποσχεθώ ότι αυτή είναι συνήθως μια δύσκολη διαδικασία. Αλλά, ψάχνετε σκληρά πράγματα για να εργαστείτε και να κάνετε τις δικές σας ανακαλύψεις τώρα, έτσι;
 8. Εργαστείτε σε σκληρά πράγματα .  Οι περισσότεροι χορευτές επικεντρώνονται σε αυτό που έρχεται εύκολα. Αυτό είναι καλό για το εγώ σας βραχυπρόθεσμα, αλλά όχι για το μέλλον σας στο χορό. Ψάξτε για πρακτικές κινήσεις και ιδέες που σας προκαλούν.
 9. Να εργάζεστε πάντα για τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης.Η καλή μυϊκή ισορροπία και η αερόβια προπόνηση αυξάνουν τις χορευτικές ικανότητές σας.
 10. Αποφύγετε να γκρινιάζετε, να διαμαρτύρεστε και να βρίσκετε δικαιολογίες.Αυτός ο τύπος αρνητικότητας απλά σας κρατά πίσω. Αποφύγετε το αυτο-σαμποτάζ!
 11. Βρείτε φίλους που σας υποστηρίζουν.Οι ενήλικες αυτές τις μέρες δυσκολεύονται να βρουν καλούς φίλους, έτσι δεν είναι;Και τότε υπάρχει η προσδοκία ότι θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το κάνουμε μόνοι μας. Όχι, δε συμφωνώ! Κάθε επιτυχημένο άτομο έχει μεγάλη υποστήριξη από τους φίλους/φίλες του. Αυτό ισχύει και για τους χορευτές.
 12. Πάρτε συνεπή, ακριβή ανατροφοδότηση κατά τη διάρκεια της πρακτικής.Ο συνεργάτης, ο εκπαιδευτής, ο καθρέφτης και το βίντεο μπορούν όλοι να σας βοηθήσουν.