Mariakhoreva

Ένα  αστέρι γεννιέται…

Insta-Μπαλαρίνα: Πώς η νεοφερμένη Maria Khoreva εκτινάχτηκε στο Stardom

 Η Khoreva είναι ίσως ευρύτερα γνωστή για την παρουσία της στο Instagram με το λογαριασμό  @marachok . Καταγράφει την καθημερινή της ζωή και με τα χρόνια έχει συγκεντρώσει σχεδόν 250.000 οπαδούς. Λόγω της παρουσίας της στην πλατφόρμα, έχει γίνει εκπρόσωπος της μάρκας Nike, Inc.  Και μοντέλο για τα είδη ένδυσης Bloch .

Της Καρολίνας Παππού

Απλά κοιτάξτε την 18χρονη Maria Khoreva, η οποία έχει στο instagram περισσότερους ακόλουθους από τους πιο έμπειρους principal χορευτές!

Οι γραμμές της και η προσοχή στη λεπτομέρεια πρότειναν ένα πρόωρο ταλέντο και οδήγησαν το κορίτσι από τη Ρωσία σε συμβόλαιο με την εταιρεία Nike, πριν ακόμη αποφοιτήσει από την Ακαδημία Μπαλέτου της Vaganova.

Χάρη στο αστείρευτο ταλέντο της προσχώρησε στο Μπαλέτο Μαριίνσκι το περασμένο καλοκαίρι. Έκανε το grand jete στην καριέρα της και σήμερα, σε λιγότερο από ένα χρόνο, είναι ήδη η πρώτη σολίστ και  θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα ταλέντα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ντεμπούτο της στην Paquita το περασμένο φθινόπωρο, άφησε άφωνα τα πλήθη. Το χαρισματικό κορίτσι έτρεξε με χάρη νεράιδας επάνω στη σκηνή και με τη σπάνια ελαφρότητα των κινήσεών της μάγεψε το κοινό. Ταυτόχρονα, εντυπωσίασε με τα κοφτερά fouettés της στην ομότιτλη variation.

Η ίδια σχολιάζει σχετικά: «Ανησυχούσα πολύ για την αντοχή και δεν αισθανόμουν πραγματικά τα πόδια μου, όταν ήρθε η τρίτη πράξη. Τελικά όλα πήγαν καλά».

Ακόμα και ο σκηνοθέτης του Μαριίνσκι Yuri Fateyev δηλώνει έκπληκτος. «Ήμουν συγκλονισμένος από το πώς παρουσίασε τον εαυτό της… από το πόσο ισχυρή και καθαρή ήταν στις κινήσεις της. Στο θέατρο έχουμε ένα ρητό: «Τώρα γεννιέται μια μπαλαρίνα». Μετά από την Paquita , ένιωσα σαν να είχαμε μια νεογέννητη μπαλαρίνα».

Η μελαχρινή, μελανόμορφη μπαλαρίνα με το είδος των αναλογιών – όχι υπερβολικά ψηλή αλλά με μακριά πόδια –  μοιράζεται την επιτυχία της στην Ακαδημία Μπαλέτου της Βαγκανόβα, με την 78χρονη δασκάλα της Lyudmila Kovaleva, ένα μύθο που εκπαιδεύει επίσης την principal των Bolshoi Olga Smirnova.

«Κάθε μάθημα μαζί της είναι θαυμάσιο. Είναι οι συνδυασμοί που δίνει, η ενέργεια που βάζει σε κάθε διόρθωση», εξηγεί η Khoreva και συμπληρώνει: «Μας διδάσκει πώς να κινηθούμε, πώς να βάζουμε στις κινήσεις μας όλη την ενέργειά μας, ώστε να γίνουμε πιο ισχυροί χορευτές».

Το κορίτσι από την Αγία Πετρούπολη, ξεκίνησε τη ρυθμική γυμναστική στην ηλικία των τριών ετών. Αφού κέρδισε τη δεύτερη θέση σε εθνικό αγώνα στα 10 της χρόνια, πέρασε στο μαγευτικό κόσμο του μπαλέτου.

Μια ημέρα που περνούσε μπροστά από την Ακαδημία Μπαλέτου της Vaganova, μαζί με τη μητέρα της παρατήρησαν ότι υπήρξαν auditions. Οι γονείς της, και οι δύο λάτρεις του μπαλέτου, ενθάρρυναν το παιδί τους να δοκιμάσει.

Μετά από τη συγκεκριμένη ακρόαση η Khoreva θυμάται: «Ήταν ένα σημείο καμπής για εμένα. Συνειδητοποίησα ότι αυτό που είχε τη μεγαλύτερη σημασία ήταν ότι έπρεπε να έχω στόχους».

Ο Fateyev παρατήρησε για πρώτη φορά την Khoreva, λίγο μετά που επέστρεψε στις αίθουσες χορού, από μια σοβαρή φλεγμονή του αχίλλειου τένοντα, που την περιόριζε για πάνω από έξι μήνες, όταν ήταν 15 ετών. «Η Lyudmila Kovaleva μου είπε για ένα πολύ ταλαντούχο κορίτσι, αλλά ανησυχούσε πολύ για τον τραυματισμό της», λέει ο ίδιος. «Η Μαρία ήταν αδύναμη, αλλά σκέφτηκα ότι αν αναπτυσσόταν  καλά, με τη σωστή καθοδήγηση, θα ήταν καλή στο μέλλον».

Όταν ο ίδιος επέστρεψε δύο χρόνια αργότερα, εντυπωσιάστηκε όχι μόνο με την Khoreva, αλλά με ολόκληρη την τάξη που είχε καλλιεργήσει η Kovaleva. Λαμβάνοντας μια σελίδα από το βιβλίο ιστορίας του Balanchine, αποφάσισε να προωθήσει τα τρία ταλέντα –Khoreva, Daria Ionova και Anastasia Nuykina-ως μούσες στο Apollo .Έτσι,  άρχισε πρόβες μαζί τους πριν τελειώσει η σχολική χρονιά.

Οι νεαρές χορεύτριες εργάστηκαν εντατικά με τους Fateyev και Parish για δύο μήνες. «Όταν ήρθα για πρώτη φορά, η Μαρία ήταν τόσο ντροπαλή», θυμάται ο παρτενέρ της Xander Parish και συμπληρώνει: «Ωστόσο, προόδευε πολύ γρήγορα. Είναι φαινόμενο! Την κρατάω και σκέφτομαι: “Όλα είναι τέλεια. Δεν υπάρχει τίποτα για να ανησυχώ όταν χορεύουμε μαζί».

Αυτό, μαζί με την ατσάλινη υπομονή της Khoreva, ώθησε τον Fateyev να την προωθήσει ως πρώτη σολίστ, το περασμένο φθινόπωρο, κατά τη διάρκεια των παραστάσεων του Apollo στο φεστιβάλ Balanchine στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Αναγνωρίζει ότι όλα έγιναν υπερβολικά γρήγορα, αλλά όπως εξηγεί ο Fateyev: «Είναι απαραίτητο να δείξουμε σε αυτήν και στον κόσμο του μπαλέτου πώς εκτιμούμε τους ταλαντούχους ανθρώπους. Θα είναι μία από τις βασικές μπαλαρίνες της εταιρείας και στο μέλλον».

Όπως προτάσσει η ρώσικη παράδοση, ανατέθηκε στην Khoreva ως προσωπική προπονήτρια η Elvira Tarasova. Μαζί, προετοίμασαν τον ρόλο του Medora στο Le Corsaire πριν από την περιοδεία του Mariinsky στην Ουάσιγκτον, τον Απρίλιο. «Μπορεί να είναι αρκετά αυστηρή, αλλά είναι πολύ υποστηρικτική και μου δίνει όσα χρειάζομαι», λέει η Khoreva.

Επιπλέον, η Khoreva δηλώνει ευτυχισμένη επειδή έχει βρει έτοιμη υποστήριξη μέσα στην εταιρεία. «Οι ιστορίες που λένε οι άνθρωποι για το Mariinsky, ότι όλοι είναι κακοί – δεν είναι αλήθεια. Όλοι οι χορευτές ήταν ευγενικοί, γενναιόδωροι και υποστηρικτικοί. Φυσικά και αισθάνομαι πιεστικά από τα άγχος για την επιτυχία, αλλά οι συνεργάτες μου το κάνουν πολύ πιο εύκολο».

Τι αισθάνεται η Khoreva για την τέχνη του χορού; «Μέσω του μπαλέτου εκφράζω τον εαυτό μου, ξεδιπλώνω τα συναισθήματά μου. Ο χορός είναι σαν μια θεραπεία για την ψυχή μου, φέρνει έμπνευση και χαρά, ικανοποίηση και αρμονία».