Painrelief

Ενεργώντας σαν… μωρό
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό είναι ένα φυσικό παυσίπονο

Μελέτες δείχνουν ότι το κλάμα, ο κνησμός και η ενεργητικότητα ενός μωρού βοηθούν το σώμα ενός ενήλικα να καταπραΰνει τον πόνο του.

Της Καρολίνας Παππού

Πολλοί γονείς έχουν χρησιμοποιήσει τη φράση: «Εάν πρόκειται να ενεργήσεις σαν μωρό, θα σου συμπεριφερθώ σαν μωρό». Αυτό ακριβώς προτείνει επίσημα πλέον και η επιστήμη αναφορικά με το σωματικό πόνο. Όπως υποστηρίζει η Lauren Vinopal το κλειδί για τη ‘θανάτωση’ του πόνου είναι η αντιγραφή συμπεριφοράς ενός μωρού, η οποία δρα ως φυσικό παυσίπονο.
Μπορεί τα μωρά να μην είναι οι πιο σκληροί τύποι ανθρώπων, αλλά υπάρχουν στοιχεία ερευνών ότι τα μωρά μπορεί να έχουν τις καλύτερες στρατηγικές για τη διαχείριση του πόνου και της δυσφορίας. Οι φωνές, το κλαψούρισμα και άλλες ακουστικές εκφράσεις αγωνίας, όχι μόνο βοηθούν τα μωρά να ζητούν βοήθεια, αλλά και να κάνουν τους ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας να νιώθουν καλύτερα. Έτσι, αν η πλάτη σας πονάει, οι ακόλουθες μελέτες κάνουν μια επιστημονική υπόθεση ότι το καλύτερο φάρμακο είναι να το διαχειριστείτε όπως… ένα μωρό.

Το επιφώνημα «Ουα ου!» είναι ένα φυσικό παυσίπονο

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα απλό επιφώνημα όπως το «Ουα ου!» βοηθά τα άτομα που υποφέρουν να αντιμετωπίσουν τον πόνο. Σε ένα πείραμα, όπως αυτό περιγράφεται στο περιοδικό “The Journal of Pain”, ζητήθηκε από 56 ενήλικες συμμετέχοντες να βουτήξουν τα χέρια τους μέσα σε παγωμένο νερό. Όπως παρατηρήθηκε στο συγκεκριμένο ερέθισμα, καθώς και σε περισσότερο επιβλαβή ερεθίσματα οι συμμετέχοντες κατάφεραν να φωνοποιήσουν (vocalize) τον πόνο. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι τα αποτελέσματα δεν περιορίζονται μόνο στο επιφώνημα “Ουα ου!” ή σε λεκάνες παγωμένου νερού, αλλά υπάρχει κάτι ακόμη για ένα άτομο που μεταδίδει τον πόνο του και τον καθιστά πιο ανεκτό…

Κάνοντας άλλους θορύβους βοήθειας ανακουφίζεται επίσης

Οι ήχοι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου, επειδή για να κάνουν θόρυβο οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιήσουν εκείνους τους μύες που ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Οι μύες που ανυψώνουν τις κάτω πλευρές και βοηθούν στην παραγωγή ήχου μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη συγκράτηση του πόνου, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα. Άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι η βαθιά αναπνοή μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει αυτούς τους μύες προκειμένου να καταστήσει τους πόνους πιο διαχειρίσιμους. Όπως υποστηρίζουν σχετικά οι επιστήμονες: «Είναι πολύ πιο διασκεδαστικό να ουρλιάζετε».

Το να κλαίς σαν ένα μωρό σε κάνει να αισθάνεσαι ακόμα καλύτερα

Έχει διαπιστωθεί ότι το κλάμα τονώνει το νευρικό σύστημα με παρόμοιο τρόπο με εκείνον που βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν. Πιο συγκεκριμένα, το κλάμα απελευθερώνει ενδορφίνες, βοηθώντας τους ανθρώπους να μειώσουν τις επιβλαβείς ορμόνες του στρες. Τα δάκρυα λιπαίνουν τα μάτια έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να δουν πιο καθαρά όταν έχει φύγει η συναισθηματική βροχή. Οι γυναίκες κλαίνε περίπου πέντε φορές περισσότερο από τους άνδρες ετησίως, κατά μέσο όρο.

Όντας ένα μωρό κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι λαμβάνουν φροντίδα

Το αν οι άνθρωποι επιλέγουν να κραυγάζουν, να φωνάζουν ή να ουρλιάζουν αποτελεί μια σημαντική πρωτόγονη απάντηση που σηματοδοτεί την ανάγκη για βοήθεια. Τα ανθρώπινα όντα αρχίζουν να το κάνουν αυτό ως νεογέννητα και η έρευνα δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι υπεύθυνοι φροντιστές ανταποκρίνονται, αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι εγκέφαλοί των μωρών. Σταματήστε να υποφέρετε από πόνο μέσα στη σιωπή και συμπεριφερθείτε σαν μωρό. Τουλάχιστον θα είστε ανακουφισμένοι!