successstory

«Το κέρδος και το χάος»

Επιθυμείτε να είστε επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι ή επιτυχημένοι και δυσαρεστημένοι; Η διαφορά βρίσκεται στο πώς μετράτε την πρόοδό σας. Ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε ο Dan Sullivan σας δίνεται η χρυσή ευκαιρία να οικοδομήσετε την πρόοδο και την ευτυχία σας, σύμφωνα με τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός σας!

Της Καρολίνας Παππού

 Ο Dan Sullivan είναι ιδρυτής και πρόεδρος του The Strategic Coach Inc. και δημιουργός του προγράμματος The Strategic Coach, το οποίο βοηθά τους επιτυχημένους επιχειρηματίες να φτάσουν σε νέα επίπεδα επιτυχίας και ευτυχίας. Έχει πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας ως στρατηγικός σχεδιαστής και προπονητής σε χιλιάδες επιχειρηματίες παγκοσμίως.

Ο ίδιος μας καθοδηγεί ώστε να ανακαλύψουμε τις στρατηγικές και τις ασκήσεις σκέψης για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που μας κρατούν «κολλημένους» από το να φτάσουμε στο επόμενο επίπεδο ανάπτυξης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια αρνητική σχέση με τον καθορισμό στόχων. Υπάρχουν πολλές συναισθηματικές «αποσκευές» που συνδέονται με τη συγκεκριμένη έννοια.

«Ο τρόπος για να μετρήσετε την πρόοδό σας είναι προς τα πίσω ενάντια στο σημείο από όπου ξεκινήσατε και όχι κόντρα στο ιδανικό σας», εξηγεί ο Sullivan.

Παρακάτω περιγράφουμε μια σειρά στρατηγικών που βοηθούν στην εποικοδομητική προσέγγιση της προόδου και της ευτυχίας σας:

 •  Τα ιδανικά και οι στόχοι σας είναι δύο ξεχωριστά πράγματα.
 • Τα ιδεώδη είναι γενικά και ανυπολόγιστα.
 • Τα ιδανικά μεταβάλλονται συνεχώς και κινούνται, καθώς αλλάζουμε και κινούμαστε ως άτομα.
 • Τα ιδανικά σας δενπρέπει να αποτελούν σημείο αναφοράςγια την επίτευξη στόχων.
 • Αντ’ αυτού, τα ιδανικά σας θα πρέπει να είναι η πηγήαπό την οποία δημιουργείτε τους συγκεκριμένους, προκλητικούς, χρονικούς και μετρήσιμους στόχους σας.
 • Επιπλέον, τα ιδανικά σας έχουν ως στόχο να παράγουν θετικά συναισθήματα όπως ο ενθουσιασμός και η προσδοκία – αλλά αυτά τα συναισθήματα δεν είναι αυτό που προσπαθείτε να αναπαράγετε στο μέλλον (οι περισσότεροι άνθρωποι το παρεξηγούν και κάνουν το λάθος να δημιουργούν μεγάλη δυστυχία).
 • Τα συναισθήματα που θέλετε να βιώνετε στο μέλλον και τα οποία σχετίζονται με αυτό το ιδεώδες είναι η ευτυχία, η ικανοποίηση και η εμπιστοσύνη που προέρχονται από την επίτευξη των στόχων σας.
 • Αν μετρήσετε τον εαυτό σας κόντρα στο ιδανικό σας, ποτέ δεν θα είστε ευτυχισμένοι, γιατί θα υπάρχει πάντα ένα κενό.
 • Αν μετρήσετε τον τωρινό εαυτό σας σε σχέση με τον προηγούμενο εαυτό σας – όπου βρισκόσασταν όταν ορίσατε τους στόχους σας (και ακόμη και πιο πριν) – θα ζήσετε την ευτυχία, την ικανοποίηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.
 • Εάν οι στόχοι σας δεν είναι συγκεκριμένοι, θα είναι δύσκολο να μετρηθούν.
 • Εάν δεν έχετε συγκεκριμένα κριτήρια μέτρησης, δεν θα δοκιμάσετε τη χαρά της προόδου που έχετε κάνει.
 • Μόλις επιτύχετε τους στόχους σας και έχετε πάρει το χρόνο να μετρήσετε σωστά εκεί όπου βρίσκεστε, θα πρέπει να ορίσετε νέα ιδεώδη ώστε να βιώσετε και πάλι τον ενθουσιασμό, την πρόβλεψη και τα κίνητρα που προέρχονται από την επιδίωξη νέων περιπετειών και ανάπτυξης.
 • Αν δεν κάνετε πρόοδο, δεν μπορείτε να αισθανθείτε χαρούμενοι.
 • Εάν δεν αισθάνεστε ικανοποιημένοι, ο εγκέφαλός σας θα είναι λιγότερο προσαρμοστικός και λιγότερο αποτελεσματικός απέναντι στις μελλοντικές προσπάθειες.
 • Αν δεν κάνετε πρόοδο, δεν μπορείτε να αισθάνεστε σίγουροι – επειδή η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας είναι ένα υποπροϊόν της προηγούμενης επιτυχίας.
 • Εάν δεν παίρνετε τακτικά το χρόνο για να εξετάσετε την πρόοδό σας, ποτέ δεν θα εκτιμήσετε τις μικρές λεπτομέρειες, οι οποίες θα σας στερήσουν την εμπειρία και όλα τα οφέλη της ευγνωμοσύνης.
 • Εάν δεν μπορείτε να εκτιμήσετε πού βρίσκεστε, χάνετε τα πλεονεκτήματα της νοημοσύνης και της αντίληψής σας, τα οποία μπορούν να σας οδηγήσουν στην επιδίωξη εσφαλμένων στόχων, με αποτέλεσμα να χάσετε τις μικρές στιγμές, κατά μήκος της πορείας σας.
 • Όταν ορίζετε και μετράτε τους στόχους σας με αυτόν τον μοναδικό τρόπο, έχετε το πλεονέκτημα να βιώσετε βαθιά όλα τα θετικά και δυναμικά συναισθήματα που θα σας επιτρέψουν να γίνεστε ολοένα και πιο επιτυχημένοι.
 • Η εστίαση στο κέρδος σας επιτρέπει να έχετε μια θετική μνήμη και ένα θετικό παρελθόν.
 • Μια ομάδα ανθρώπων μπορεί να πιστεύει ότι πρέπει να είναι ευτυχισμένη ακριβώς όπως είναι. Μια άλλη ομάδα αγωνίζεται συνεχώς για περισσότερα και δεν είναι ποτέ πολύ ευχαριστημένη με αυτό που έχουν επιτύχει.

Και οι δύο αυτές προσεγγίσεις των στόχων είναι αναποτελεσματικές, διότι δεν μπορούν να αποδώσουν πραγματική χαρά και ευτυχία.

 • Αν δεν μεγαλώνεις και δεν αλλάζεις, δεν είσαι ευτυχισμένος.Η έρευνα του Sullivanκαθιστά σαφές ότι ως άνθρωποι, είμαστε πιο ευτυχείς όταν εξελισσόμαστε. Η αυτό – αποδοχή είναι σημαντική, αλλά η αυτό-προσδοκία προορίζεται επίσης ώστε να αποτελέσει το όχημα για θετική ανάπτυξη και όχι για να παραμείνει στάσιμη και να δικαιολογεί τη μετριότητα. Επιπλέον, δεν μπορείτε να έχετε ελπίδα για το μέλλον εάν δεν πιστεύετε ότι μπορείτε να αλλάξετε. Προσπαθώντας να αναγκάσετε τον εαυτό σας να παραμείνει ίδιος εμποδίζετε την ελπίδα και την ευτυχία.
 • Εάν μεγαλώνετε, αλλά μετράτε συνεχώς όπου βρίσκεστε ενάντια στο ιδανικό σας, δεν θα φτάσετε ποτέ εκεί.Αυτό θα σας οδηγήσει πάντα στο να αισθάνεστε δυσαρεστημένοι με τον εαυτό σας, το οποίο δεν είναι χρήσιμο για τους μελλοντικούς στόχους σας και σας στερεί από τη χαρά της απόστασης που έχετε διανύσει.  Με απλά λόγια, όταν αφιερώσετε χρόνο για να αναλογιστείτε και να μετρήσετε πόσο μακριά έχετε φτάσει, θα θέσετε σαφέστερους και πιο ισχυρούς στόχους, επειδή αυτοί οι στόχοι θα τεθούν από ένα σημείο εμπιστοσύνης στον εαυτό σας, προσωπικής ευτυχίας και ευγνωμοσύνης. Θα τοποθετηθούν επίσης από ένα σημείο απτής μέτρησης και όχι μιας αφηρημένης εξιδανίκευσης.

«Μερικοί ενήλικες προσπαθούν να μην εμπλέκονται στο make-believe πια επειδή νομίζουν ότι είναι παιδαριώδες, αλλά δεν νομίζω ότι ποτέ θα το ξεπεράσουμε πραγματικά. Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι η φαντασία είναι η βάση για όλα τα κίνητρα μας στη ζωή. « – Dan Sullivan

Η ικανότητα να φανταζόμαστε και να οραματιζόμαστε για το μέλλον δεν πηγαίνει ποτέ πολύ μακριά. Μερικοί ενήλικες περιορίζουν τον εαυτό τους από το να επιδίδονται πολύ βαθιά στις φαντασιώσεις τους, επειδή τα θετικά συναισθήματα που σχετίζονται με αυτές τις φαντασιώσεις καταστρέφονται γρήγορα από τον πόνο της πραγματικότητάς τους ή έχουν βιώσει την απογοήτευση που προέρχεται από την επίτευξη των στόχων και δεν αισθάνονται ικανοποιημένοι.

Πράγματι, οι άνθρωποι προσαρμόζονται γρήγορα και αν ο στόχος για την ευτυχία κινείται πάντα και στο μέλλον, είναι αδύνατο να επιτευχθεί. Ως εκ τούτου, αυτά τα ισχυρά και θετικά συναισθήματα καταλήγουν να αναδιαμορφώνονται στη μνήμη ως αρνητικά, γεγονός που δημιουργεί μια αρνητική σχέση μεταξύ στόχων και ευτυχίας στους ανθρώπους. Έτσι, οι άνθρωποι σταματούν να θέτουν στόχους και να αναπτύξουν μια προσωπικότητα να είναι άνετες εκεί που είναι – και ποτέ δεν είναι πραγματικά ευτυχείς.

Και πάλι, δεν χρειάζεται να είναι αυτός ο τρόπος. Αυτή η διαδικασία, που δημιούργησε ο Dan Sullivan, σας επιτρέπει να παίξετε το παιχνίδι, τον ενθουσιασμό και τα κίνητρα που σχετίζονται με τη δημιουργία ιδεωδών και όνειρα για το μέλλον σας.

Πολλοί επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το παιχνίδι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα. Όπως εξηγεί ο Greg McKeown , «Οι πολύ επιτυχημένοι βλέπουν το παιχνίδι ως απαραίτητο για τη δημιουργικότητα».

Ο Stuart Brown δηλώνει: «Το παιχνίδι οδηγεί στην πλαστικότητα του εγκεφάλου, στην προσαρμοστικότητα και στη δημιουργικότητα … Τίποτα δεν αφυπνίζει τον εγκέφαλο όπως το παιχνίδι». Υπάρχει ένα αναδυόμενο σώμα λογοτεχνίας που υπογραμμίζει τα εκτεταμένα γνωστικά και κοινωνικά οφέλη του παιχνιδιού, όπως:

Γνωστική

 • Βελτιωμένη μνήμη και εστίαση
 • Βελτιωμένες δεξιότητες εκμάθησης γλώσσας
 • Δημιουργία προβλημάτων
 • Βελτιωμένες δεξιότητες στα μαθηματικά
 • Αυξημένη ικανότητα αυτορρύθμισης, ουσιαστικό στοιχείο του κινήτρου και της επίτευξης στόχου

Κοινωνική

 • Συνεργασία
 • Ομαδική δουλειά
 • Επίλυση των συγκρούσεων
 • Ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας
 • Έλεγχος των παρορμήσεων και της επιθετικής συμπεριφοράς

Ένας από τους βασικούς τρόπους μάθησης είναι «να φαντάζεστε».

Ο Dan Sullivan ονομάζει τη στρατηγική του «Make -believe», η οποία δημιουργεί ένα μέλλον ή ιδανικά για το μέλλον. Θέλετε να ζήσετε όλους τους ενθουσιασμούς, τις προσδοκίες και τα κίνητρα που θα προκύψουν από αυτό το πιθανό μέλλον. Αυτά τα συναισθήματα σας οδηγούν προς τα εμπρός. Αλλά και πάλι, δεν είναι τα συναισθήματα που θα συναντήσετε όταν φτάσετε στον επιδιωκόμενο στόχο σας.

Το μέλλον σας πρέπει να είναι μεγάλο, διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο. Σύμφωνα με τα λόγια του Sullivan: «Το μέλλον σας πρέπει πάντα να είναι μεγαλύτερο από το παρελθόν σας».

Σύμφωνα με την έρευνα του ψυχολόγου του Χάρβαρντ, Shawn Achor, η ευτυχία είναι το μυστικό της επιτυχίας .

Η ευτυχία σας επιτρέπει να εργάζεστε πιο αποτελεσματικά. Σας επιτρέπει να αγκαλιάσετε τις εμπειρίες σας πιο πλήρως. Σας επιτρέπει να είστε πολύ πιο ανοιχτοί σε ανατροφοδότηση. Η ευτυχία είναι ένας ισχυρός τρόπος για να δημιουργήσετε υψηλές επιδόσεις.

Σύμφωνα με τη Θεωρία της Ελπίδας της ψυχολογίας, η ελπίδα αντικατοπτρίζει τις αντιλήψεις σας σχετικά με τις ικανότητές σας.

Η ελπίδα είναι ένα υποπροϊόν της εμπιστοσύνης, το οποίο είναι ένα υποπροϊόν της προηγούμενης επιτυχίας. Έτσι, καθώς ορίζετε σαφείς και μετρήσιμους στόχους και μετράτε την πρόοδό σας ενάντια στο κέρδος, θα αναγνωρίζετε τις αλλαγές και την πρόοδο που κάνετε. Αυτό θα σας δώσει τόσο εμπιστοσύνη και ελπίδα – που θα σας επιτρέψει να ορίσετε μεγαλύτερα ιδανικά και όνειρα στο μέλλον και να κάνετε καλύτερα σχέδια και στρατηγικές για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αυξάνετε τα κίνητρά σας με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με μία από τις βασικές θεωρίες των κινήτρων – γνωστή ως Θεωρία προσδοκιών – τα κίνητρα περιλαμβάνουν τρία συστατικά:

 • την αξίαπου τοποθετείτε στο στόχο σας.
 • την πεποίθησή σας ότι συγκεκριμένες συμπεριφορέςθα διευκολύνουν πραγματικά τα αποτελέσματα που επιθυμείτε.
 • την πίστη σας στη δική σας ικανότητανα εκτελέσετε επιτυχώς τις συμπεριφορές που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων σας.

Καθώς η ευτυχία, η εμπιστοσύνη και η ελπίδα αυξάνουν, το κίνητρό σας θα αυξηθεί. Αυτό το κίνητρο έρχεται επειδή αναμένετε να επιτύχετε τους στόχους σας και εκτιμάτε ιδιαίτερα αυτούς τους στόχους. Καθώς θα είστε πιο σίγουροι ως άτομο, θα σταματήσετε να ορίζετε στόχους που η κοινωνία σας έχει τοποθετήσει.

Οι στόχοι σας θα προέλθουν από το εσωτερικό εαυτό σας, που θα επιτρέψει στα όνειρα και τα ιδανικά σας να επεκταθούν πολύ πέρα ​​από αυτό που θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μόνος σας. Οι ψυχολόγοι ονομάζουν αυτό το στάδιο «Μεταμορφωτικό Εαυτό» και είναι το υψηλότερο επίπεδο συνειδητής εξέλιξης.

Ένα άλλο ισχυρό ψυχολογικό όφελος της μέτρησης του κέρδους είναι η ευγνωμοσύνη, η οποία έχει σχεδόν απεριόριστα οφέλη για ευημερία, ευτυχία και υψηλή απόδοση. Η ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι το πιο σημαντικό κλειδί για την επιτυχία. Έχει ονομαστεί η μητέρα όλων των αρετών. Σύμφωνα με τον Sullivan, η ανάπτυξη και η ευγνωμοσύνη συμβαδίζουν!