Empathy

Η Helen Riess, ψυχίατρος του Χάρβαρντ, προσδιορίζει 7 δεξιότητες – Κλειδιά της νευροεπιστήμης που συγκλίνουν σε αρμονικές διαπροσωπικές σχέσεις και σας βοηθούν να τα πηγαίνετε καλά με οποιονδήποτε, ώστε να επιτύχετε στα επαγγελματικά και τα προσωπικά σας.

Της Καρολίνας Παππού

Η ενσυναίσθηση, λέει η Riess, «είναι το θεμελιώδες πράγμα που μας βοηθά να ευδοκιμήσουμε». Ο επίσημος τίτλος της Helen Riess είναι Αναπληρώτρια Κλινική Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και Διευθύντρια του Προγράμματος Εμπάθειας και Σχεσιακής Επιστήμης στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Στο βιβλίο της με τίτλο “The Empathy Effect” , αποκαλύπτει ότι οι πραγματικά επιτυχημένοι ηγέτες διαπρέπουν στις διαπροσωπικές σχέσεις τους!

Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να  κατανοεί κανείς πώς αισθάνεται ένα άλλο άτομο . Η δύναμη της ενσυναίσθησης, όπως αναλύει η ίδια στο βιβλίο της,  είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να διδαχθεί και να αναπτυχθεί. «Οικοδομήστε» και επεκτείνετε την  ενσυναίσθηση και θα είστε πιο αποτελεσματικός επιχειρηματίας και ηγέτης.

Η Riess έχει αναπτύξει την εκπαίδευση της ενσυναίσθησης, που βασίζεται στην έρευνα της επάνω στη  νευροβιολογία . Παρόλο που οι σπουδές της γίνονται σε  επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα της υγείας , τα χαρακτηριστικά της ενσυναίσθησης τα οποία έχει εντοπίσει η Riess μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να δημιουργήσουν ισχυρότερες συνδέσεις μεταξύ εσάς και των εργαζομένων, των πελατών ή των συνεργατών σας σε οποιοδήποτε τομέα.

«Η τρέχουσα ενσυναίσθηση μας επιτρέπει να βοηθήσουμε όχι μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και όλους όσους αλληλεπιδρούν, είτε για μια στιγμή είτε για μια ζωή». Η ίδια μας οδηγεί παρακάτω, βήμα προς βήμα, μέσω του προγράμματος της με τίτλο EMPATHY.

Εδώ είναι οι επτά δεξιότητες που χρειάζεστε για την ανάπτυξη του E.M.P.A.T.H.Y.

E – Eye Contact – Οπτική επαφή

Στις δυτικές κοινωνίες λέμε ότι «τα μάτια είναι το παράθυρο προς την ψυχή». Πολλοί πολιτισμοί έχουν μια εκδοχή της ίδιας φράσης. «Η επαφή με τα μάτια είναι από τις πρώτες ανθρώπινες εμπειρίες», τονίζει η Riess.

Η ψυχίατρος συνιστά να πραγματοποιείτε τις συναντήσεις σας face-to-face (πρόσωπο με πρόσωπο), όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα σας βοηθήσει να συγκεντρώσετε τις μη λεκτικές αποχρώσεις που η φωνή ενός ατόμου δεν είναι εφικτό να μεταφέρει από μόνη της. Επίσης, όταν συναντάτε ανθρώπους για πρώτη φορά, επιδιώξτε να διατηρήστε την επαφή με τα μάτια μέχρι να παρατηρήσετε το χρώμα των ματιών ενός ατόμου. «Αυτό το επιπλέον διαπεραστικό βλέμμα μεταφέρει στο συνομιλητή την ιδέα ότι τον προσέχετε πραγματικά την ώρα που εκείνος/εκείνη μιλάει».

Μ – Muscles for facial expression

Μύες έκφρασης του προσώπου

Τα μυαλά μας είναι ενσύρματα, ώστε να μιμούνται αυτόματα τις εκφράσεις του προσώπου. Όταν κάποιος χαμογελά σε εσάς, σχεδόν πάντα ανταποδίδετε και εσείς με χαμόγελο. Είναι μια αυτόματη απάντηση. Αλλά είστε επίσης «προγραμματισμένοι» να εντοπίσετε τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ψεύτικο χαμόγελο και  ένα γνήσιο χαμόγελο ευτυχίας. Οι μύες του προσώπου σπάνια ψεύδονται. Γι’ αυτό το λόγο δώστε τη δέουσα προσοχή.

P – Posture

 Στάση

Καθίστε ψηλά. Η συγκεκριμένη στάση εμπνέει συναισθήματα «ευτυχίας ή εμπιστοσύνης». Ως γιατρός, η Riess μεταφέρει το σεβασμό και ταυτόχρονα την εξουσία με το να καθίσει μαζί με τους ασθενείς της, γυρίζοντας το σώμα της προς τα πρόσωπά τους, με κλίση προς τα εμπρός. Επίσης η γιατρός κάθεται πάντα σε τέτοιο ύψος ώστε να έχει αντικριστά τα μάτια της με τα μάτια των συνομιλητών της.

Α – Affect

Επηρεάζει

Η επίδραση είναι ο επιστημονικός όρος για το συναίσθημα. Δώστε προσοχή στη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου. Για παράδειγμα: μια γυναίκα μπορεί να είναι λυπημένη, ενοχλημένη, συγχυσμένη ή ενθουσιασμένη. Υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να επικοινωνείτε αποτελεσματικά εάν δεν καταλαβαίνετε σε τι είδους συναισθηματική κατάσταση βρίσκεται ο συνομιλητής σας. Εμπιστευθείτε τη διαίσθησή σας. Πραγματικά μπορεί να αντιληφθεί κάτι που ίσως δεν το έχει αναγνωρίσει το μυαλό σας.

T – Tone of voice

 Τόνος της φωνής

Έμαθα μια καινούρια λέξη στο βιβλίο της Riess: «προσωδία» (prosody). Οι γλωσσολόγοι χρησιμοποιούν την «προσωδία» για να αναφερθούν στον φωνητικό ρυθμό και τον τόνο. Σύμφωνα με τη Riess, «η προσωδία εμπνέει ένα στρώμα συναισθημάτων στην ομιλούμενη λέξη που πηγαίνει πάνω και πέρα ​​από την ξεχωριστή έννοια κάθε λέξης. Δηλαδή,  όπως  λέτε ότι κάτι καταγράφει ένα πλούσιο περιεχόμενο».

Στην ιατρική, η Riess διδάσκει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να ταιριάζουν με τον όγκο και το ρυθμό σαν σα να έκαναν μια συζήτηση με έναν φίλο που βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή.

Οι καταπραϋντικοί ήχοι οδηγούν σε καλύτερες συνομιλίες και αποτελέσματα των ασθενών.

H – Hearing the whole person

Ακρόαση ολόκληρου του ατόμου

«Εμπιστευτική ακρόαση σημαίνει να προσέχεις κάποιον άλλο, να αναγνωρίζεις τα συναισθήματά του και να απαντάς με συμπόνια και χωρίς επίκριση», εξηγεί η Ράις. Για παράδειγμα, μην μιλάτε όταν βρίσκεστε στην «κόκκινη ζώνη». Όταν τα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε έκρηξη γύρω από ένα επιχείρημα, τότε κάντε ένα βήμα πίσω. Μην διακόπτετε. Μην ταιριάζετε με το συναίσθημα του άλλου ατόμου αυξάνοντας το δικό σας στην «κόκκινη ζώνη». Θα διαπιστώσετε ότι η συζήτηση θα κλιμακωθεί γρήγορα αν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες.

Y – Your response

 Η απάντησή σας

Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Ίσως να μην συνειδητοποιήσετε ότι η συναισθηματική σας κατάσταση, μπορεί, για παράδειγμα να «τσαλακώνει» τους άλλους. «Μέσα από κοινά νευρικά δίκτυα, τα συναισθήματά σας για τους άλλους μπορούν να μεταδώσουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πώς βιώνουν αυτό που λέτε και κάνετε», σύμφωνα με τη Riess. Εάν είστε θυμωμένοι ή αβέβαιοι για τον εαυτό σας, ή φοβισμένοι, αυτά τα συναισθήματα θα αφήσουν μια εντύπωση στους άλλους και θα επηρεάσουν την ποιότητα της επικοινωνίας σας. Δώστε προσοχή στο πώς αισθάνεστε γιατί είναι ένα μήνυμα για το πώς οι άνθρωποι γύρω σας θα νιώσουν ερχόμενοι σε επαφή μαζί σας.

Συμπέρασμα: Η ενσυναίσθηση διαδραματίζει κρίσιμο διαπροσωπικό και κοινωνικό ρόλο, επιτρέποντας την ανταλλαγή εμπειριών, αναγκών και επιθυμιών μεταξύ των ατόμων και παρέχοντας μια συναισθηματική γέφυρα που προάγει την προ-κοινωνική συμπεριφορά. Αυτή η ικανότητα απαιτεί μια εξαιρετική αλληλεπίδραση των νευρωνικών δικτύων και μας επιτρέπει να αντιλαμβανόμαστε τα συναισθήματα των άλλων, να συντονιζόμαστε μαζί τους συναισθηματικά και διανοητικά, να μοιραζόμαστε την προοπτική των άλλων και να διακρίνουμε τα συναισθήματά μας.